"Sju döda terrorister var gästarbetare på väg till Aten" - nya avslöjanden i Makedonien

Den 2 mars inträffade en märklig händelse i Makedoniens huvudstad Skopje. Inrikesministeriet hävdade att polisen hade lyckats oskadliggöra en internationell terroristgrupp som var på väg för att attackera västambassader i Skopje. Sju döda män visades upp tillsammans med väskor där de döda "mujaheddin" skulle haft vapen och uniformer från den albanska gerillan UÇK som förra året startade ett uppror i Makedonien. Institute for War&Peace Reporting, IWPR, hävdar nu att det finns mycket som talar för att allt var en bluff, iscensatt av Makedoniens inrikesminister Ljubo Boskovski.
Enligt IWPR har journalister från Wall Street Journal och grekiska journalister funnit att de sju männen, sex från Pakistan och en från Indien, var immigrantarbetare som hade lämnat sina hemländer i förhoppning att få arbete i Grekland i samband med OS 2004.
Misstankar har tidigare funnits om att att historien med de sju "terroristerna" hade många luckor. Boskovski har ständigt ändrat version och västdiplomater i Skopje blev misstänksamma när inrikesministeriet vägrade låta rättsmedicinsk expertis från utlandet undersöka kropparna. För Boskovski var de sju döda männen ett bevis på hotet från den islamiska fundamentalismen och passade bra in i ett mönster efter 11 september. Men sedan släktingar till de dödade männen nu trätt fram och förklarat att "terroristerna" var på väg för att söka arbete i Grekland växer frågetecknen kring skotten i Skopje den 2 mars.


IWPR