FN upphäver sanktioner mot UNITA
FN:s säkerhetsråd har upphävt sanktionerna mot rebellrörelsen UNITA i Angola. Det var ett enhälligt säkerhetsråd som fattade beslutet och samtidigt välkomnade ansträngningarna från regeringen och UNITA att skapa fred i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Sedan UNITA:s grundare och ledare Jonas Savimbi dödades tidigare i år ingicks en vapenvila den 4 april och sedan dess har tiotusentals rebeller lagt ner vapnen och flyktingar från grannländerna strömmar tillbaka. Regeringen i Luanda meddelade nyligen att UNITA-medlemmar kommer att utnämnas till guvernörer och ambassadörer. Kriget mellan UNITA och den marxistiska MPLA-regeringen i Luanda inleddes under 1975 då Angola blev självständigt efter 14 års krig mot den portugisiska kolonialmakten. Under det kalla kriget fick MPLA stöd från Sovjet och Kuba och UNITA backades upp av USA och Sydafrika. Ett fredsavtal 1994 bröts snart och FN kunde bara passivt åse hur UNITA återgick till krig sedan de hade förlorat valen i Angola. De första sanktionerna mot UNITA infördes redan 1993.
FN:s sanktioner har bland annat omfattat reseförbud för UNITA:s ledare, vapen- och oljeembargo mot rebellerna och ett förbud för rebellerna att exportera diamanter. I och med beslutet i säkerhetsrådet upplöses också den
FN-kommission som har övervakat sanktionerna.
- Nu är alla överens om att kriget är över, sade Robet Skinner från USA:s FN-delegation. UNITA har upplösts som väpnad grupp och blivit politiskt parti.
AP |