Kongo: Vem skjuter på FN i Bunia?

En FN-observatör från Bangladesh sårades när milisgrupper i veckan gick till attack mot FN:s högkvarter i centrum av Bunia, huvudstad i Ituri-regionen i nordöstra delen av Demokratiska republiken Kongo.
Onsdagens eldstrider i Bunia som pågick från klockan 21 på kvällen till gryningen nästa dag kom som en påminnelse om hur instabilt läget fortfarande är i Bunia trots att FN har förstärkt sina styrkor när den EU-ledda snabbinsatsstyrkan lämnade staden i början av september.
Enligt FN:s nyhetssida IRIN patrullerade stridsvagnar och pansarbilar från FN-missionen Monuc på gatorna men det var oklart vem som låg bakom attackerna mot FN.

UPC, Unionen av kongolesiska patrioter, som tog kontrollen över Bunia i maj, utpekas dock av de flesta. Denna milisgrupp domineras av Hema-folket, och anklagas också för att samma kväll ha attackerat Emmanuel Leku Apuobos bostad. Leku leder den provisoriska civila administrationen, IIA, för Ituri som backas upp av FN. Han ska ha förvägrat UPC rätten att hålla ett möte med hänvisning till att inga möten för tillfället får hållas i staden.

Enligt IRIN är säkerhetsläget i Bunia nu så försämrat att internationella humanitära organisationer överväger att evakuera sin personal.
– Ytterligare en episod som i natt och vi kommer att tvingas evakuera, sade Seraphin Kazadi från FN-organet OCHA till IRIN på torsdagen.

Monuc kom i onsdags med en kraftig protest sedan militära observatörer hade förhindrats att undersöka en flygplansolycka i Katangaprovinsen. Enligt BBC hade planet störtat i samband med starten från flygplatsen i Kamina. Planet ska ha haft rysk besättning och misstänks ha använts för att flyga in vapen till rebellgrupper i södra Kivu-provinsen, en annan del av Kongo där strider har fortsatt trots den övergångsregering som tillträdde i juli i år.

När Monuc kom till platsen under helgen stoppades de av kongolesiska officerare och beväpnade civila som förklarade att planet inte hade transporterat vapen.
FN:s säkerhetsråd har proklamerat ett vapenembargo mot Kongo som fortfarande gäller.
Den senaste veckan rapporteras nya strider ha blossat upp i södra Kivu och tusentals personer ska ha flytt från sina hem.

De fortsatta striderna i östra Kongo är oroande, men samtidigt har FN konstaterat att säkerhetsläget har förbättrats på många håll. FN-organet World Food Programme, WFP, har börjat arbeta i områden i norra och södra Kivu som tidigare varit omöjliga att nå. Nu börjar också omfattningen av de sexuella övergreppen mot kvinnor stå allt klarare.
– Vi har aldrig tidigare i en konfliktsituation stött på så många som blivit offer för våldtäkt, sade Christiane Berthiaume från WFP på onsdagen enligt BBC. Tusentals kvinnor kommer nu till hälsocenter för att behandlas.
UNIFEM, FN:s kvinnofond, uppskattar att ”hundratusentals” kvinnor har våldtagits sedan det senaste kriget i Kongo inleddes 1998.

På onsdagen besökte Kongos president Joseph Kabila Washington och vid ett möte med president George W Bush diskuterade de båda hur Kongo ska kunna delta i ”kriget mot terrorismen” och få bistånd från USA, rapporterar Reuters.
Kabila beskrev också hur allmänna val ska hållas inom två år. Om valen blir av kan det bli andra gången som kongoleserna får en chans att gå till valurnorna. Första gången var i slutskedet av den belgiska kolonialtiden då val hölls 1960.


IRIN