Haiti fyllde 200 år: Tårgas mot demonstranter
På nyårsdagen den 1 januari 1804 samlades människor på torget i staden Gonaïves för att utropa en självständig republik, den första staten i världen som leddes av svarta och det första landet i västra hemisfären som avskaffade slaveriet.
Självständighetskampens ledare, Touissant Louverture, fick dock aldrig uppleva den dagen. Kolonialmakten hade tillfångatagit honom och han avled i ett franskt fängelse nära gränsen till Schweiz. Haitis självständighet tvingade Napoleon att ge upp sina ambitioner att skaffa sig ett dominerande inflytande i Amerika. De franska truppernas nederlag mot en rebellarmé av före detta svarta slavar fick Napoleon att sälja den franska kolonin Louisiana till USA.
200 år senare samlades omkring 2 000 personer på torget i Gonaïves för att lyssna till Haitis nuvarande president Jean-Bertrand Aristide och fira 200 år av självständighet.
– Det är dags att kräva respekt för konstitutionen, sade Aristide enligt nyhetsbyrån AP.
Aristide valdes för andra gången till president år 2000 och hans mandatperiod löper ut 2006. Oppositionen är dock fast besluten att tvinga honom att avgå innan dess och Haiti är idag ett delat land.
Aristide lovade på nyårsdagen att parlamentsval ska hållas under året och att stora satsningar ska göras för att hjälpa de fattiga i landet. Haiti är det fattigaste landet i Amerika och en majoritet av befolkningen saknar fast arbete.
– Människor i Gonaïves är rädda. En spökstad firar 200-årsdagen med Aristide, sade Rosanne Dalzon till AP.
Olika milisgrupper kontrollerar idag Gonaïves.
Regeringen hade anslagit cirka 100 miljoner kronor till 200-årsfirandet, men 1 januari 2004 blev åter en dag då kraftmätningen mellan Aristide och oppositionen dominerade.
Över 15 000 anhängare till Aristide samlades utanför nationalpalatset i huvudstaden Port-au-Prince där Sydafrikas president Thabo Mbeki framträdde. Många av åskådarna tillhörde de fattiga som fortfarande hoppas att Aristides löften om att utplåna fattigdomen till år 2015 ska bli verklighet.
Mbeki var det enda statsöverhuvudet som hade rest till Haiti för att delta i 200-årsfirandet trots att Aristide hade bjudit in ledare från hela världen. Mbeki hade tagit med sig 50 säkerhetsvakter, ambulanser, en pansarbil och två helikoptrar, rapporterar New York Times.
– Vi firar den haitiska revolutionen för att den gav ett dödligt slag mot slavhandlarna som hade hemsökt Afrikas kuster för att hitta slavar, vilket förstörde livet för miljoner afrikaner, sade Mbeki.
Den enda regeringschef som kom till jubileet var Bahamas premiärminister.
Över 5 000 personer demonstrerade på huvudstadens gator för att kräva Aristides avgång och de försökte tåga mot statyn av Jean-Jacques Dessalines, den tidigare slaven som för 200 år sedan blev Haitis förste president.
Polis sköt varningsskott i luften och använde tårgas för att skingra demonstranterna som flydde undan gasen. Minst två personer skadades. I kalabaliken i huvudstaden lyckades en grupp fångar samtidigt fly från ett fängelse i staden.
Under sina 200 år som självständigt land har Haiti haft 53 ledare vid makten. 21 av dem har störtats. Aristide störtades själv 1991 sedan han vunnit valet. 1994 återinsattes han dock då USA invaderade Haiti på FN:s uppdrag. Numera är förhållandet mellan Aristide och USA kyligt.
Ulf B Andersson
2 januari 2004
Ulf B Andersson Amnesty Press |