Oro för massflykt från Haiti – Aristide vädjar om hjälp

Krisen i Haiti skärps och FN:s flyktingorgan UNHCR är nu oroat över massflykt från landet. I Washington höll UNHCR möte med företrädare för USA och karibiska stater, rapporterar nyhetsbyrån AP. Minst 56 personer rapporterades på tisdagskvällen ha dödats i oroligheterna i Haiti. Dominikanska republiken stängde på måndagen sin gräns mot Haiti av rädsla för att tvingas ta emot flyende haitier.
UNHCR har också sammanträffat med de kubanska myndigheterna för att diskutera en eventuell massflykt från Haiti, där den humanitära situationen beskrivs som alarmerande.

Rebeller under ledning av Louis-Jodel Chamblain rapporteras ha intagit staden Hinche, som har 50 000 invånare. Stadens polisstation anfölls och tre poliser dödades innan Chamblains grupp tog kontroll över staden. Chamblain var tidigare ledare för FRAPH, en ökänd paramilitär grupp som 1991-94 anklagas för att ha mördat hundratals anhängare till president Jean-Bertrand Aristide. Amnesty uttryckte på måndagen oro över att personer som Chamblain och andra tidigare paramilitära ledare nu är på väg tillbaka in på den haitiska scenen.
Enligt AP har rebellgrupperna nu kontroll över Artibonite, den provins runt Gonaïves som är viktig för landets livsmedelsförsörjning.

I en intervju med New York Times förklarade Aristide på måndagen att han kommer att sitta kvar som president tills han mandatperiod går ut 7 februari 2006. I intervjun hävdade Aristide att en miljon människor hade deltagit i en manifestation för honom den 7 februari. Han anklagade den civila oppositionen för att samverka med de väpnade rebellerna i Gonaïves och fördömde Chamblains återkomst.
Senare på måndagskvällen vädjade Aristide om internationell hjälp för att slå ner det väpnade uppror som har pågått sedan 5 februari. Han sade att han vill ha en internationell polisstyrka ledd av OAS, de amerikanska staternas organisation, för ”kampen mot terrorismen”.
Haiti har inte någon armé och de Aristide-trogna poliserna har fördrivits från ett tiotal städer.

På tisdagskvällen förklarade USA:s utrikesminister Colin Powell enligt AP att USA inte har någon entusiasm inför idén att amerikanska soldater eller poliser ska skickas till Haiti för att bistå Aristide.
Han sade att USA stödjer en politisk lösning och inte kan acceptera att ”den valda presidenten tvingas bort av skurkar och de som inte accepterar lagen”.

I Frankrike meddelade utrikesministern Dominique de Villepin att ett kristeam har bildats i Paris för att följa situationen i Haiti, som var fransk koloni fram till 1 januari 1804 då haitierna blev fria efter att ha besegrat Napoleons soldater. Enligt de Villepin kan Frankrike tänka sig att en internationell fredsstyrka skickas till Haiti och han uppgav att många länder är beredda att gå till handling.
EU uppmanade grupper i Haiti att avstå från våld och acceptera en fredsplan utarbetad av de karibiska staternas organ Caricom.

Winter Etienne, ledare för rebellerna i Gonaïves, uppgav på måndagen att Guy Philippe, som 2002 flydde från sin post som polischef i Haitis näst största stad Cap-Haitien efter att ha anklagats för att ha varit inblandad i kupplaner, har återvänt från Dominikanska republiken.
Enligt Etienne ska Philippe anfalla Cap-Haitien, där Artistide-anhängare har börjat bygga barrikader inför det väntade anfallet.

Ulf B Andersson
17 februari 2004

Ulf B Andersson
Amnesty Press