Ursprungsfolk får landrättigheter

Brasiliens beslut att skapa ett nytt reservat för landets indianbefolkning är en stor seger för ursprungsfolkens kamp för landrättigheter, uppger människorättsaktivister enligt World Peace Herald.

Under förra veckan avsatte Brasilien ett större landområde i staten Roraima i norra delen av landet för runt 15 000 av landets ursprungsfolk.

Myndigheterna har dock uttryckt en oro över att reservatet kan trigga våldsamheter i området eftersom åtgärden tvingar många bönder som inte tillhör ursprungsfolken att flytta.

  • Det är viktigt att regeringen vidtar nödvändiga åtgärder för att säkerställa säkerheten i området under de första avgörande åren, säger Amnesty i ett uttalande.

Den brasilianska författningen från 1988 kräver att det skapas reservat för landets indianbefolkning för att kompensera dem för morden på miljontals av landets ursprungsfolk under Brasiliens 500-åriga historia. Men landets regering har hittills varit väldigt långsamma med att vidta några åtgärder, enligt de grupper som jobbar för indianernas rättigheter.

När portugiserna anlände till området under 1500-talet omfattade indianbefolkningen runt 6 miljoner människor - idag är de inte fler än en halv miljon.


World Peace Herald