Kinesiska övergrepp mot tibetaner når Spaniens högsta domstol
Fler än 1.2 miljoner tibetaner dödades vid Kinas invasion 1950, tusentals greps och fängslades och över 6 000 kloster förstördes. Över 50 år har gått sedan invasionen men förföljelsen av tibetaner har ännu inte upphört. Enligt den senaste årsrapporten från USA:s utrikesdepartementet fortsätter de kinesiska myndigheterna att begå allvarliga människorättskränkningar. Däribland utomrättsliga avrättningar, tortyr, godtyckliga gripanden, fängelse utan offentliga rättegångar, och långa straff för tibetaner som fredligt uttrycker sina politiska eller religiösa åsikter. En Washington-baserade organisation menar att dessa kränkningar fortsätter att vara en integrerad del av Kinas insatser för att förtrycka opposition mot det kinesiska styret av Tibet.
Ngawang Sangdrol, en tibetansk nunna, som tillbringade över tio år i fängelse för att vid 13-års ålder ha utropat ”självständighet åt Tibet” och ”länge leve Dalai Lama”, under en protestaktion i huvudstaden Lhasa, menar att Kina under den senaste tiden har ändrat sin strategi på grund av den ekonomiska utvecklingen. Beijing satsar miljarder dollar på investeringar i Tibet men pengarna som strömmar in gynnar bara kineserna. De för med sig en våg av kinesisk invandring och tär på det tibetanska kulturella arvet:
–Människorättssituationen förvärras eftersom Kina vill utrota den tibetanska rasen, säger Ngawang Sangdroi.
Förra veckan syntes dock en ljuspunkt som kan öppna dörren till rättvisa för tusentals av de tibetaner som fallit offer för människorättskränkningar. Kinas förre president Jiang Zemin och sex kinesiska tjänstemän, däribland förre premiärministern Li Peng, namngavs i en anmälan till Spaniens högsta domstol, för brott mot mänskligheten och folkmord. Rättsprocessen drivs av en rad rättsexperter, tibetanska icke-statliga organisationer och andra människorättsorganisationer.
–Genom att ställa några av förövarna till svars för deras grymma handlingar mot mänskligheten kommer fallet att utgöra den första rättsliga definitionen av de lidanden som drabbat det tibetanska folket, skrev den spanske advokaten Jose Elias Esteve i månadskriften ”Tibet Review”.
Om rättsprocessen mot Kina säger den förre politiska fången Adhe Tapontsang:
–För mig är det storartat att vi kan driva ett fall mot Kina. Det är en triumf, inte bara för det tibetanska folket men också för alla de som har stött ett fritt Tibet.
–Spanska domstolar åberopar doktrinen om ”universell rättvisa” och har intagit en ledande roll vad det gäller att väcka åtal mot internationella brott mot de mänskliga rättigheterna. Innan de anklagade kinesiska förövarna kan ställas till svars i en eventuell rättegång återstår dock många steg.
IPS |