Rättegångarna efter Andizjan-upproret börjar

På ytan är staden Andizjan i östra Uzbekistan återigen en lugn plats skriver BBC News på sin hemsida. Mammor promenerar med sina barn i de gröna parkerna, marknaderna är högljudda och fulla med liv precis som vanligt. Men för fyra månader sedan, den 13 maj, skedde en massaker i Andizjan där hundratals oskyldiga civila dödades. Det hela började när en liten grupp bröt sig in i stadens fängelse för att befria 23 affärsmän dömda för att tillhöra en islamistisk extremistisk rörelse. Internationella mäniskorättsorganisationer menar att affärsmännen fängslats på falska grunder för att de som framgångsrika näringsidkare utgjorde ett hot mot de uzbekiska myndigheterna.

Efter fritagningen ockuperade gruppen stadshuset och i samma takt som stadsborna kom till torget för att se vad som pågick växte den lilla skaran till en regimkritisk demonstration med tusentals deltagare. Enligt uppgifter från oberoende organisationer dödades över 500 människor, däribland kvinnor och barn, när den uzbekiska säkerhetsstyrkan öppnade eld mot folkmassan. Regeringens officiella version är att endast 187 personer dödades och att det inte rörde sig om oskyldiga civila utan "terrorkonspiratörer". Tisdagen den 20 september påbörjas rättegångarna i huvudstaden Tasjkent där de som anklagas för att ha startat upproret ska få sin dom. Först ut är de tre affärsmännen som tillfångatogs efter fritagningen samt två andra män som anordnade en fredlig demonstration under affärsmännens första rättegång.

Ingen i Andizjan vågar berätta om vad de upplevde under demonstrationen av rädsla att bli arresterad av den ständigt närvarande säkerhetspolisen. Man är också mycket försiktig med att tala med främlingar eftersom dessa kan vara spioner för säkerhetspolisen. BBC:s reporter lyckas trots detta få en kommentar av en ung taxichaufför under sitt besök i Andizjan.
- Det var som ett krig. Det var intensiva strider mellan säkerhetsstyrkorna och de så kallade terroristerna som kom för att frita affärsmännen. Jag förstår inte varför de fängslades till att börja med, de är bara troende män precis som jag. De har inte gjort något fel, säger han.

Förra veckan betecknade Uzbekistans vice riksåklagare, Anvar Nabiyev, de åtalade som terrorister när han läste upp åtalspunkterna. Männen åtalas bland annat för att ha konspirerat för att störta regeringen, lett beväpnade grupper, skjutit gisslan och vara medlemmar i förbjudna religiösa organisationer.
- Terrortattacken i Andizjan var noga planerad och organiserad av externa destruktiva krafter som en aktion mot den oberoende polisen i Uzbekistan. Deras syfte var att förändra den konstitutionella ordningen och upprätta en islamistisk stat, sa Anvar Nabiyev till journalisterna.

Regeringens propaganda i statligt ägd media har om och om upprepat denna bild av händelsen. Uzbekiska domstolar agerar sällan självständigt, och de flesta observatörerna anser att de åtalade med största sannolikhet kommer att fällas. Den stora frågan är vad straffen blir och om rättegångarna kommer avslöja fler detaljer om vad som verkligen hände i Andizjan den dagen.


BBC