Tortyr består, men minskar
BBC rapporterar att FN:s speciella sändebud mot tortyr, Manfred Nowak, har återvänt från sin resa i Kina. I ett uttalande säger Nowak att tortyr som metod är på nedgång i landet, men också att tortyr fortsätter att vara ett utbrett problem.
I tio år har FN uppmanat Kina att tillåta organisationens speciella sändebud mot tortyr att besöka landet. För en dryg vecka sedan kom så beskedet från kinesiska myndigheter att Manfred Nowak var välkommen. Under sin två veckor långa resa har Nowak besökt Peking, Tibet och den oroliga provinsen Xinjiang för att samla information om fängelser och fångarnas situation. Enligt BBC har Nowak intervjuat ett trettiotal fångar, men det exakta antalet är sekretessbelagt. En fånge, He Depu, greps efter att ha undertecknat ett brev till kommunistpartiet med krav på reformer, och för det torterades han i 85 dagar.
- Tortyren är på nedgång, men fortfarande utbredd i Kina, säger Nowak till BBC.
En av de vanligaste formerna av tortyr är psykologiska metoder ämnade att förändra fångens personlighet, men också att vägra fången sömn, elchocker och misshandel. Enligt Nowak begår poliserna övergreppen för att de är under press från sina chefer att skaffa fram bevis i form av ett erkännande.
Men Manfred Nowak säger också i sitt uttalande att han är kritisk mot hur de kinesiska myndigheterna inskränkt på hans möjlighet till undersökningar under resan:
- Vissa offer och deras familjemedlemmar hotades av säkerhetspersonal, bevakades eller placerades i husarrest för att de inte skulle tala med mig. Innan omfattande juridiska reformer genomförs och rättsväsendet blir oberoende från statsmakten, kommer tortyren inte att kunna kontrolleras effektivt i Kina.
Nowaks besök skedde samtidigt som frågan om tortyr debatteras i kinesisk media med anledning av att en man, dömd för mordet på sin fru, frigavs efter det att kvinnan återfunnits i livet. Mannen, She Xianglin, har sagt att han torterades för att erkänna sig skyldig till brottet.
Emmy Magnusson
BBC och Yahoo News |