General Gotovina greps på Teneriffa

Den efterlyste kroatiske generalen Ante Gotovina greps på onsdagskvällen och väntas snart transporteras till häktet i Nederländerna. Det meddelade Carla del Ponte, chefsåklagare vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, på torsdagen. BBC rapporterar att spanska nyhetsbyrån EFE uppgav att Gotovina greps på ett hotell i Playa de las Americas på Teneriffa. Generalen ska ha varit skuggad på Kanarieöarna ett antal dagar innan polisen till sist slog till. Enligt spansk radio flögs Gotovina till huvudstaden Madrid i ett militärflygplan och väntades under torsdagseftermiddagen framträda i en spansk domstol som ska ta ställning till om han ska överlämnas till Haagtribunalen.

I ett uttalande från den spanska regeringen framhölls, enligt nyhetsbyrån Reuters, att premiärminister Zapatero hade ”gratulerat säkerhetsstyrkorna för denna briljanta och betydelsefulla polisoperation som ledde till infångandet av en av de mest eftersökta krigsförbrytarna från Balkan”.

Carla del Ponte, som för närvarande befinner sig i Serbiens huvudstad Belgrad, sade att hon hoppades att gripandet av Gotovina kommer att påskynda att de efterlysta bosnienserberna Radovan Karadzic och Ratko Mladic ska kunna gripas. I Bryssel hälsade Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer beskedet med glädje och sade enligt BBC att ”detta är goda nyheter för världen”.

General Gotovina gick under jorden 2001 och lovade att aldrig frivilligt överlämna sig till Haagtribunalen. Han betraktas av många kroater som en hjälte och våren 2001 samlades 100 000 demonstranter i staden Split för att visa sitt stöd för Gotovina. Carla del Ponte har tidigare anklagat den kroatiska regeringen för att inte samarbeta med Haagtribunalen, men inför EU:s toppmöte den 3 oktober ändrade hon sig. Då meddelade del Ponte att regeringen i Zagreb samarbetade med hennes ansträngningar att gripa Gotovina. Den omsvängningen gjorde att EU beslöt att Kroatien fick inleda förhandlingar om ett medlemskap i EU.

I september hade Carla del Ponte gått till hårt angrepp mot Vatikanen och den katolska kyrkan i Kroatien och och anklagat dem för att skydda den efterspanade generalen. Kroatiska medier spekulerade då i att Gotovina höll sig undan i ett fransiskanerkloster i Kroatien eller de kroatiskt dominerade delarna av västra Bosnien-Hercegovina. Andra uppgifter talade dock om att generalen hade flytt utomlands, kanske till Sydamerika. När Carla del Ponte på torsdagen presenterade nyheten om gripandet på Kanarieöarna sade hon att spaningarna
efter Gotovina hade pågått sedan i september och hon tackade både Spanien och Kroatien för det goda samarbetet med Haagtribunalen, rapporterar AFP.

Den 50-årige generalen är åtalad för brott mot mänskligheten i samband med Operation Storm i augusti 1995. Då gick kroatiska armén till anfall mot Krajina,
serbiskt dominerade delar av Kroatien, som hade utropat sin egen republik, Republika Srpska Krajina, 1991. Det militära motståndet var svagt och större delen av Krajinas serber, cirka 200 000 personer, flydde till Serbien och serbiskt kontrollerade områden av Bosnien. Ett antal civila serber, de flesta äldre människor,
valde dock att stanna kvar i sina hem. Under många veckor plundrade och brände kroatiska armén serbiska hem och Gotovina anklagas för befälsansvar när minst 150 civila serber mördades i samband med Operation Storm.

Allt fler misstänkta krigsförbrytare har under 2005 överlämnat sig till tribunalen i Haag. Flera personer som flytt från Balkan har också gripits i andra länder. I augusti greps till exempel bosnienserben Milan Lukic i Argentina.

Ulf B Andersson

8 december 2005

Läs mer!

Haagtribunalens åtal mot Ante Gotovina

Hemsidan för Ante Gotovina - en hjälte

Ulf B Andersson
Amnesty Press