50 år av självständighet
Idag, tisdag, firar Ghana 50 år av självständighet från Storbritannien. Ghana var det första afrikanska landet söder om Sahara som blev självständigt och detta inspirerade till fortsatta självständighetsrörelser i Afrika och hela världen. Men enligt CNN anser somliga att firandet är ett slöseri med pengar.
Den 5 mars 1957 förde Storbritannien officiellt över makten till självständighetsrörelsens ledare, Kwame Nkrumah. De efterföljande åren har liknats vid en berg och dalbana med statskupper och ekonomiska sammanbrott. Men Ghanas nutida stabilitet, stadiga tillväxt och låga inflation inger hopp.
Över 20 regeringschefer medverkar i firandet tillsammans med populära stjärnor, däribland den brasilianske fotbollsspelaren Pelé och den amerikanske sångaren Stevie Wonder. Tusentals människor har gett sig ut på gatorna för att se fyrverkerier och delta i de festliga aktiviteterna. Firandet är planerat att pågå hela året och myndigheterna i Ghana har spenderat runt 20 miljoner dollar på evenemangen, rapporterar BBC.
Hertigen av Kent, Prins Edward, är den brittiske representanten på plats i huvudstaden Accra för att fira den historiska händelsen. Även flera afrikanska ledare är i Ghana för att delta i ceremonierna, bland annat Sydafrikas president Thabo Mbeki, Nigerias president Olusegun Obasanjo och Zimbabwes president Robert Mugabe. Över hela landet vaggar landets flagga med den svarta stjärnan och många invånare firar på gatorna.
- När man ser hur mycket våra afrikanska vänner har lidit har vi all anledning att vara stolta, säger Nora Kattah till Reuters.
Men det har även höjts kritiska röster till det kostsamma firandet då många invånare saknar grundläggande servicemöjligheter i landet. Dem förre presidenten Jerry Rawlings, som styrde landet i nära 20 år, har varit kritisk och bojkottar ceremonierna. Han säger i ett uttalande till BBC att han inte vill stå på en scen tillsammans med ”de människor som har tagit varje tillfällighet att svartmåla oss”.
-Politiskt sett har våra ledare svikit oss, pengarna borde istället gå till områden som vatten och el, säger Emmanuel Danso, invånare i Accra.
Regelbundna elvabrott har blivit ett dagligt irritationsmoment för den del av befolkningen som har elektricitet överhuvudtaget. Känslan av patriotism överskuggas av den fattigdom som fortfarande är påtaglig i Ghana.
Kwame Nkrumahs vision var att göra Ghana till ett vägledande land i Afrika. Han ville förstärka den afrikanska nationalismen, Pan-Afrikanismen, och hans dröm var att omvända det koloniala landet till en ledande och framgångsrik afrikansk nation. Kwame Nkrumah blev avsatt genom en statskupp 1966 och dog i exil 1972. Ghanas problem förvärrades efter Nkrumah men slutligen genomfördes en militärkupp 1979 som förde löjtnanten Jerry Rawlings till makten. Miltärkuppen var våldsam och Jerry Rawlings har anklagats för att vara ansvarig för avrättningarna av flera ledande befälhavare i samband med kuppen. Han har dock aldrig blivit ställd inför rätta. Rawlings regim präglades av våldsamheter, människorättskränkningar och försvinnanden. Mer än 200 personer försvann under början av 1980-talet, troligen på grund av deras motstånd till regimen. Ekonomin i Ghana nådde bottennivåer under Rawlings styre, perioden har kallats ”Rawlings halsband” då nyckelbenen på Ghanas svältande invånare blev alltmer synliga.
Ghanas ekonomi är fortfarande en aktuell fråga, en tredjedel av befolkningen har mindre än en dollar om dagen att leva för. Idag är John Kufuor president i Ghana och han anses vara en stark och stabil president. John Kufuor menar dock att de drömmar och mål som man hade 1957 inte har införlivats.
- Vi har kommit en liten bit på vägen men vi har fortfarande en lång väg att gå, säger han till BBC.
BBC |