Bojkott av OS-invigningen

reportage | 2008-08-08

EU:s ledare borde ha bojkottat OS-invigningen. 27 tomma stolar fick stå som symbol för detta då Reportrar utan gränser demonstrerade utanför Kinas ambassad på fredag eftermiddag, samtidigt som de olympiska spelen öppnades i Peking. Även organisationen Supporting Human Rights in China (SHRIC) var på plats för att demonstrera.

Det var i ett ihållande regn som demonstranterna samlades utanför Kinas ambassad i Stockholm. Reportrar utan gränser ställde upp 27 stolar som symboliserade det krav som organisationen har haft på EU:s ledare att de ska bojkotta OS-invigningen.

Reportrar utan gränser säger att i juli 2001 då de kinesiska myndigheterna lovade garanterad pressfrihet före och under OS satt 14 journalister och 10 cyberdissidenter i fängelse. Idag är det omkring 100 journalister, cyberdissidenter, internetanvändare och yttrandefrihetsaktivister som sitter fängslade.

Reportar utan gränser har krävt en bojkott av OS-invigningen.

  • Vi har inte krävt bojkott av själva spelen utan av invigningen. Vi har ansett att en bojkott av invigningen är en politisk markering som är möjlig att göra, som syns och som skulle svida för de kinesiska myndigheterna i offentligenheten, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Det är dock inte många av EU-länderna som valt att bojkotta invigningen. Jesper Bengtsson säger att Reportrar utan gränser verkade få större gehör för sina krav under en period i våras, då flera ledare talade om bojkott.

  • Ju närmare de olympiska spelen har kommit desto fler har backat från de antydningar om bojkott som de gav i våras, säger Jesper Bengtsson.

NTDTV protesterar mot att deras sändningar över Kina har stängts av.

Jesper Bengtsson kritiserar även det europeiska satellitbolaget Eutelsats beslut att stänga ner den kinesiska TV-kanalen NTDTV:s sändningar till Kina.

  • Det är den enda oppositionskanalen som har kunnat sända in över Kina. Satellitbolaget sade först att de hade tekniska problem. Vårt Pariskontor avslöjade dock att det är efter påtryckningar från de kinesiska myndigheterna som bolaget beslutat att avsluta sändningarna, säger Jesper Bengtsson.

Representanter för NTDTV var på plats både för att bevaka demonstrationerna och själva demonstrera. Även föreningen Supporting Human Rights in China (SHRIC) demonstrerade utanför kinesiska ambassaden på fredagen. Föreningens ordförande Petra Lindberg överlämnade ett öppet brev till ambassaden, ett brev som hon också läste upp under demonstrationen.

Petra Lindberg, SHRIC:s ordförande, läser upp ett öppet brev riktat till den kinesiska ambassaden.

I brevet påtalar Lindberg att kontrollen av oliktänkande och minoritetsgrupper i Kina har ökat och att de metoder som använts blivit grymmare sedan Kina tilldelades värdskapet för OS.

  • Demokrati- och människorättskämpar, kristna, falun gong-utövare, tibetaner, mongoler och uigurer är några av de grupper som är hårdast utsatta i dagen Kina. De som fängslas utsätts ofta för grov tortyr i arbetsläger eller omskolningsläger, säger Petra Lindberg, och tillägger att några av arbetslägren finns bara några kilometer från OS-byn.

SHRIC är en form av paraplyorganisation för olika grupper som kämpar för sina rättigheter i Kina. På plats fanns representanter för Falun Dafa, Södra Mongoliets fond för mänskliga rättigheter, Sveriges tibetaner och Svenska uigurkommittén.

Xkered Shinjilt från Södra Mongoliets fond för mänskliga rättigheter.

Reportrar utan gränser demonstrerade på fredagen i de nio länder där organisationen har kontor. I sju av länderna skulle demonstrationen hållas utanför den kinesiska ambassaden. I Paris förbjöd polisen dock alla demonstrationer utanför Kina ambassad och hänvisade till en annan plats. Orsaken till förbudet sades vara att demonstrationer som ordnades i samband med OS-facklans stafett i april resulterade i våldsamheter.

  • Människor gör narr av Kina för att de begränsar de platser där man kan demonstrera i Peking, men Frankrike gör exakt samma sak, sade Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Text: Johanna Smulter
Bild: Nina Eneroth

Läs mer:

Petra Lindbergs (SHRIC) öppna brev till den kinesiska ambassaden (publicerat på SVT:s hemsida)

reportage | 2008-08-08