Vägspärrar försvårar fredsutveckling
Den 30 juli utropade de politiska ledarna i Elfenbenskusten under en ceremoni att ”kriget är över”. Trots detta är utpressning, trakasserier och övergrepp vanligt förekommande vid de otaliga vägspärrarna runt om i landet.
- De kan hålla vilken ceremoni de vill. Det enda jag bryr mig om är att kunna resa var jag vill i mitt eget land utan att få utstå övergrepp och kränkningar på vägarna, sade taxichauffören Samuel Koffi till IRIN.
Vägspärrar har sedan länge varit en del av verkligheten i Elfenbenskusten, men fenomenet har fullständigt exploderat under de senaste fem åren. Både rebellsidorna och de regeringsledda styrkorna har satt upp vägspärrar och ser transportnäringen som en lukrativ marknad. Jean-Louis Billon, ordförande i den ivorianska handelskammaren, ser mycket allvarligt på utvecklingen och menar att det försvårar möjligheterna till att skapa fred i landet:
- Den ekonomiska skadan som vägspärrarna ger upphov till är negativt, men det värsta är de överträdelser som sker mot de mänskliga rättigheterna. Vi har hört att det förekommit kränkande kroppsvisitationer och våldtäkter.
I slutet på juli skrev Jean-Louis Billon ett brev till flera regeringsministrar där han kräver ett slut på övergreppen och utpressningarna av säkerhetsstyrkorna vid vägspärrarna.
- Vägspärrarna bidrar till förstörelse av den sociala sammanhållningen och utarmning av den redan utblottade befolkningen.
Taxichauffören Samuel Koffi kallar fredsceremonin som hölls den 30 juli för ett stort skämt.
- De politiska ledarna hånar vårt lidande. De vet alltför väl vad som försigår.
Enligt honom är det enbart politikerna som kan sätta ett stopp för de kränkningar och övergrepp som begås av säkerhetsstyrkorna.
- Inga mirakel behövs här, fortsätter han.
Befälbehavare Losseni Fofana från de forna rebellerna FN har dock en helt annan syn på vad som försigår vid vägspärrarna. Han hävdar att det enda hans styrkor gör är att hjälpa fordon att resa genom de norra delarna av landet och att om utpressing existerar måste det blott vara en engångsföreteelse som de givetvis kommer att bekämpa.
Att utpressningarna och kränkningarna enbart skulle vara enstaka fall håller Jean-Louis Billon inte med om.
- Dessa vägspärrar är bara ett exempel på straffriheten och allt som en medborgare får uppleva i ett laglöst samhälle.
Läs mer:
Situationen i Elfenbenskusten (Amnesty Press 20 juli 2007)
Amnestys rapport om övergrepp mot kvinnor under konflikten
IRIN |