”Krigstillstånd” i Norra Kivu
Striderna i östra delen av Demokratiska republiken Kongo fortsatte under måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt armékällor ska striderna ha krävt över 100 liv och oron ökar nu för en ny flyktingvåg. 28 rebellsoldater skulle ha dödats enbart under måndagen, hävdade överste Delphin Kahimbi från kongolesiska armén.
- Vi är extremt oroade över de nya striderna i Ngungu-zonen söder om Sake, sade Sylvie van den Wildenberg, FN:s språkrör i Goma.
Sylvie van den Wildenberg sade att ett stort antal civila under helgen hade flytt från byar i Masisi och Ruthshuru Highlands väster och norr om Goma. Enligt nyhetsbyrån AFP uppskattar FN att över 650 000 civila nu har flytt från sina hem. Massflykten sker av fruktan för att hamna i striderna mellan styrkor lojala till den kontroversielle generalen Laurent Nkunda, den kongolesiska regeringsarmén och FDLR, rwandiska huturebeller som har sina rötter i 1994 års folkmord i Rwanda.
Enligt IRIN varnar FN:s flyktingorgan UNHCR för att en militär lösning på problemen i Norra Kivu kan leda till en humanitär kris.
- En del internflyktingar berättar om våldtäkter och civila som dödats av beväpnade män, uppgav UNHCR i ett uttalande.
Kongos försvarsminister Chikez Diemu har uppmanat till en fredlig lösning på den förvärrade situationen i Norra Kivu men under helgen sade han enligt Reuters att Nkundas soldater kommer att betraktas som banditer om de vägrar att återintegrera sig i den kongolesiska armén.
- Vi är mitt i en mobiliseringsfas, sade Chikez Diemu. Snart kommer vi att bredda operationerna med allt nödvändigt understöd.
General Laurent Nkunda sade i en telefonintervju med BBC i helgen att ”krigstillstånd” råder i Norra Kivu. Nkunda, som är tutsier, hävdar att den kongolesiska armén har ingått en allians med huturebellerna i FDLR.
- Vi har tillfångtagit FDLR-rebeller som vi har överlämnat till FN:s styrkor, sade Nkunda. Jag kan inte stödja en regering som samarbetar med hutuerna.
Nkunda sade att han inte kommer acceptera ordern att avväpna sina styrkor.
Tidigare i år integrerades 7 000 av Nkundas soldater i kongolesiska arméförband, men dessa blandade brigader har nu upplösts och Norra Kivu riskerar att återigen bli en krigsskådeplats.
I Rutshuru, 50 kilometer norr om Goma, sade överste Sultani Makenga sent på söndagskvällen att hans soldater hade övergett högkvarteret för den blandade Bravo-brigaden och var på väg norrut för att förena sig med andra avhoppare som stödjer Nkunda. Enligt nyhetsbyrån AFP plundrade soldaterna en radiostation nära arméhögkvarteret och bortförde sex journalister tillsammans med stationens sändare. Tre av journalisterna ska senare ha lyckats fly.
För regeringen i Kinshasa och FN-styrkan Monuc, som har över 18 000 soldater i Kongo, är utvecklingen mycket oroande. Helikoptrar från Monuc har de senaste dagarna konstaterat att stora trupprörelser nu pågår på bägge sidor. En västlig analytiker, som inte ville ha sitt namn publicerat, sade till nyhetsbyrån AFP att det finns en risk att städerna Goma och Sake kan vara i fara då regeringsarmén har förflyttat styrkor längre norrut.
Laurent Nkunda har i flera år skapat oro i östra Kongo och i juni 2004 lyckades hans styrkor inta miljonstaden Bukavu. Hans soldater har anklagats för våldtäkter och tortyr. Nkunda driver in egna skatter och har en stark post som lokal krigsherre med tusentals soldater som följer hans order.
Efter folkmordet i Rwanda 1994 flydde många av de ansvariga i rwandiska armén och hutumilisen över gränsen till Kongo och FDLR:s fortsatta närvaro i området skapar oro. Nkunda har skickligt använt argumentet att han skyddar den kongolesiska tutsi-befolkningen i området mot folkmördarna.
Krisen i norra Kivu har också regionala komplikationer. Rwanda har två gånger, 1996 och 1998, invaderat Kongo och som huvudskäl angivit behovet att säkra sina gränser genom att slå ut huturebeller i Kivu-provinserna.
I januari medlade Rwanda för att få Nkundas styrkor att integrera sig i den kongolesiska armén och det lyckades då få slut på krisen. Rwandas utrikesminister Charles Murigande är nu på besök i Kinshasa där han enligt Reuters för samtal med Kongos utrikesminister Antipas Mbusa Nyamwisi för att förhindra striderna att utvecklas till en bredare konflikt. Murigande erbjöd åter rwandisk medling men sade att kongoleserna först måste ta sig an problemet med FDLR.
Krisen i norra Kivu har också påverkat de posteringar som övervakar bergsgorillorna i nationalparken Virunga. Där finns 380 av de totalt 700 bergsgorillorna som finns i hela världen. Omkring 300 personer som arbetar med gorillorna har evakuerats sedan Nkundas soldater intagit tre posteringar i nationalparken och stulit vapen, ammunition och kommunikationsutrustning rapporterar AP.
Reuters |