"1 000 barnsoldater rekryterade"
Förra månaden utbröt strider mellan rebellgrupper och den kongolesiska armén i Norra Kivu-provinsen i den östra delen av Demokratiska republiken Kongo. På grund av stridigheterna har situationen för barnen förvärrats när 60 000 människor drivits bort från sina hem. Barn och ungdomar utsätts för tvångsmässig rekrytering och sexuellt utnyttjande, enligt FN:s barnfond UNICEF.
- Förra veckan gjorde Laurent Nkundas rebellgrupp ett tillslag mot 14 grundskolor för att med tvång ta med sig barn i syfte att värva dem till sina styrkor, sade Nephtali Nkizinkiko, ledamot i Kongos nationalförsamling enligt nyhetsbyrån AP.
Nkunda har tidigare varit general i den kongolesiska armén men slutade vid armén 2002 när ett fredsavtal skrevs under mellan rivaliserande rebellgrupper och regeringen. Efter detta startade han sin egen rebellgrupp och beskyllde landets demokratiövergång för bristfällig när den etniska minoritetsgruppen tutsier uteslöts. Nkunda har också sagt att han kämpar för att skydda tutsierna från rwandiska hutugrupper som sökte en fristad i den östra delen av Kongo efter folkmordet i Rwanda 1994.
FN har bekräftat att barn rekryteras av flera olika väpnade grupper men speciellt av Nkundas styrkor. En talesman för FN, Michel Bonnardeaux, sade på onsdagen att flickorna hämtas för att användas som sexslavar medan pojkarna används som soldater och de som försöker fly ofta blir rekryterade av konkurrerande väpnade grupper som är baserade i det laglösa området. Bonnardeaux uppgav också att antalet barn som blir tvångsrekryterade är okänt.
De drivande krafterna bakom rekryteringen av barnsoldater i Kongo är dels den etniska mångfalden som råder men också de tillgångarna som finns i landet, rapporterade The Christian Science Monitor. Med mer än 200 etniska grupper som försvarar sina samhällen genom att sända sina söner för att strida och med nästan obegränsade mineralresurser är de ekonomiska drivkrafterna stora för att kontrollera tillgången till naturrikedomarna och då även med väpnade styrkor om nöden kräver.
De senaste tre åren har situationen i Kongo varit relativt fredlig och under denna tid har väpnade grupper och armén börjat att återsända barnsoldater till sina familjer men nu när nya stridigheter har brutit ut mellan etniska miliser, rebellgrupper och den kongolesiska armén riskerar denna återsändningsprocess att gå förlorad.
- Under åren har tusentals barn kunnat återvända till sina familjer men all denna strävan riskeras nu när nya stridigheter uppstått, sade Pernille Ironside på UNICEF enligt CBS.
Hon rapporterade även att alla väpnade grupper nu rekryterar barnsoldater. I ett krig där varje etnisk grupp kämpar för sin egen överlevnad verkar det inte finnas ett stopp för rekrytering av barn. Löjtnant Mapendo Faustin från den kongolesiska armén, som sitter fången hos Nkundas grupp, sade att han ogillade rekryteringen av barnsoldater:
- Miliserna är dumma som rekryterar unga pojkar. De kan inte vara soldater. De kan inte göra vad som är normalt för en man att göra.
UNICEF har mottagit en rapport om 54 fall där barn rekryterats i nordöstra Kivu och i den västra delen har de hört att det försigår tvångsmässig rekrytering av alla män över 15 års ålder. En UNICEF-chef för fältoperationen i Kongo, Julien Harneis, sade att många barn har rekryterats:
- De senaste veckorna tror vi att hundratals barn har rekryterats till miliser vilket innebär ett totalt antal på över 1 000 fall.
Han talade även om att barnen så småningom separeras från de väpnade grupperna och att problemen inte slutar där.
- Då möter de problem relaterade till alienation från samhället. Dessa barn har inte blivit utbildade och deras färdigheter är inte lämpliga för ett civilt liv, varnade han.
För att möta dessa problem har UNICEF gett stöd till ett omfattande program för återintegrering till 5 500 tidigare barnssoldater som redan återvänt till sina hem. I många delar av Norra Kivu-provinsen är situationen nu för osäker för att programmet ska kunna implementeras.
Läs mer: Amnesty varnar för hotande massmord i Norra Kivu-provinsen (10 september)
"Krigstillstånd" i Norra Kivu (Amnesty Press 4 september)
Associated Press |