PKK-rebeller dödade 15 turkiska soldater

Kurdiska rebeller från separatistgruppen Kurdistans arbetarparti (PKK) dödade på söndagen 13 soldater vid en sammandrabbning i Turkiets sydöstra provins Sirnak. Rebellerna försökte fly över gränsen till Irak och soldater svarade med skottlossning, uppgav en soldat, enligt nyhetsbyrån AP.

På måndagen rapporterar den turkiska tidningen Todays Zaman att ytterligare två soldater dödats. En soldat dödades och tre skadades när deras bil körde på en landmina som tros vara utplacerad av rebellerna. En annan soldat dödades i en separat explosion. BBC rapporterade att 15 turkiska soldater är en av de största förlusterna som den turkiska militären drabbats av i sina sammanstötningar med PKK. Abdul-Rahman al-Chadarchi, en talesman för PKK, bekräftade attacken mot de 13 soldaterna. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan meddelade att han kommer att diskutera frågan med USA:s president George W. Bush under ett besök i Washington nästa månad.
- Vår kamp mot terrorismen kommer nu att fortsätta på ett annat sätt, sade Erdogan under söndagen enligt Todays Zaman.

Turkiet har tidigare pressat Irak och USA om att vidta åtgärder mot de baser som PKK har i norra Irak där kurdiska rebeller iscensatt attacker mot Turkiet. Den turkiska regeringen har övervägt en militär operation mot rebellerna men USA har motsatt sig alla militära ingripanden från Turkiet.
- De som skapar, föder och stödjer terrorism borde veta att ingen styrka kan stå emot den beslutsamhet som finns i Turkiet om att skydda sin integritet, sade Turkiets president Abdullah Gül.

Den turkiska militären rapporterade enligt AP att en operation är på väg för att spåra rebellerna och soldater kontrollerade områden nära gränsen för att förhindra att rebellerna tog sig över till sina baser i norra Irak.
- Sammandrabbningen ökade vår beslutsamhet och styrka om att bekämpa terrorismen, säger en soldat till AP.

För ungefär en vecka sedan dödades minst 12 människor när de kurdiska rebellerna beordrat dem att kliva av en buss i sydöstra Turkiet. Turkiska tjänstemän rapporterade att rebellerna öppnade eld. Civila och byvakter, som betalas av staten för att skydda befolkningen, dödades. Premiärminister Egodan har fördömt överfallet och menade att de ansvariga inte kommer att gå ostraffade.

Ansvarighetsfrågan har undersökts av tre ministrar, en delegation från republikanska folkpartiet (CHP) och medlemmar av den parlamentariska kommittén för mänskliga rättigheter. De meddelade att det fortfarande finns tveksamheter om vilka förövarna är. Intervjuer som genomförts med byborna noterade att dagen för massakern sammanföll med årsdagen när två ”terrorister” dödades av två byvakter.

Turkiets regering hävdar att 4 000 PKK-rebeller opererar i Irak. Turkiet har i september skrivit under en pakt med Irak. Pakten är en säkerhetsöverenskommelse där man vill förhindra finansiellt stöd och propaganda för PKK. Turkiet krävde till en början att få sända sina trupper till norra Irak för att förfölja de kurdiska rebellerna. Irak nekade dock till kravet under press från ledare i den kurdiska regionen.
- Vi är inte berörda av den här frågan eftersom sammandrabbningarna utspelade sig på turkiskt territorium. Detta är ett turkiskt internt problem, sade Jamal Abdullah, en talesman för regionalregeringen i Iraks kurdiska region.

PKK är stämplat som terroristorganisation av USA och EU. Enligt BBC har över mer än 30 000 människor dödats i konflikten. Medlemmar av PKK har sedan 1984 kämpat mot Turkiets militärstyrkor för att försöka uppnå självstyre för de etniska kurderna i Turkiet.

I söndags deklarerade den turkiska regeringen att 27 ”säkerhetszoner” hade upprättats i den östra och sydöstra regionen där landet gränsar till Iran och Irak. Målet med säkerhetszonerna är att skydda civila under militära operationer mot terroristerna och att stoppa flödet av PKK-rebeller som använder norra Irak som bas för sina operationer i södra Turkiet. På tisdag startar arbetet med säkerhetszonerna och de planeras finnas kvar fram till och med den 10 december. Militären inrättade liknande zoner i juni och experter har spekulerat i att zonerna kan vara en del av förberedelser inför en möjlig inmarsch i Irak.


AP