Uppror i protest mot Kina

Skottlossning har hörts i Tibets huvudstad Lhasa idag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Tibetanska buddhister har sedan måndags protesterat i Lhasa för att uppmärksamma den 49:e årsdagen av upproret mot det kinesiska styret. I slutet på veckan uppdagades protesterna som anses vara de största på över två årtionden.

  • Det är protester överallt. Det är inte längre bara munkarna som protesterar. Även andra invånare har anslutit sig till protesterna, sade ett vittne till Reuters.
    Fler vittnen berättar att det nu råder kaos i Lhasa. Protesterande invånare har satt eld på affärer, bilar och bussar och det är rök överallt, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Lhasas tre största kloster har stängts av kinesiska myndigheter och övervakas av beväpnad polis. Enligt Radio Free Asia (RFA) har munkar i ett av klostren hungerstrejkat i protest för att väpnad polis ska dra sig tillbaka och släppa munkar som fängslats under veckan. Vid ett annat kloster ska två munkar ha försökt att begå självmord genom att skära sig i handlederna, rapporterade RFA.

Kinesiska myndigheter har försökt hindra utlänningar från att komma in i Lhasa. Journalister tillåts sällan tillträde till Tibet, förutom under kontrollerade omständigheter.

Peking hävdar att Tibet alltid tillhört Kinas territorium, men många tibetaner anser att Tibet praktiskt taget har varit självständigt sedan 1950 och anklagar Kina för att försöka krossa den tibetanska kulturen och ersätta den med hankineser.
Tibets gamla statsledning, ledd av Dalai Lama befinner sig sedan 1959 i exil i Indien.


Reuters