Höga matkostnader bakom upplopp

Den senaste veckan har Haitis huvudstad, Port-au-Prince, drabbats av upplopp i protest mot att priset på mat ökat dramatiskt. Invånarna på Haiti säger att priset på ris, bönor och matolja har fördubblats bara under de senaste månaderna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Minst sex personer har dött under upploppen och landets premiärminister, Jacques- Edouard Alexis, har tvingats avgå.

Invånarna i Port-au-Prince protesterade under förra veckan ute på gatorna. Fönster krossades, affärer plundrades och bilar sattes i brand, rapporterar Reuters.

Den 12 april sköts en nigeriansk FN-medarbetare till döds i Port-au-Prince. Orsaken bakom skottlossningen är oklar. Tre FN-soldater från Sri Lanka har också blivit beskjutna, men klarat sig undan med lindriga skador.
FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon bad om lugn och uppmanade alla demonstranter att avstå från ytterligare våldshandlingar, rapporterar Earthtimes.
Just nu befinner sig runt 9 000 fredsbevarande soldater och poliser på Haiti, representerade från fler än tjugofyra olika länder. Haiti är det fattigaste landet i hela Nord- och Sydamerika och närmare 80 procent av invånarna lever på mindre än 2 dollar per dag.
FN-trupper har varit stationerade på Haiti sedan 2004, då före detta presidenten Jean-Bertrand Aristide tvingades lämna makten efter uppror från oppositionen.

Samma dag som premiärministern Jacques- Edouard Alexis avsattes, bestämde president Rene Preval att sänka priset på ris. Privata importörer kommer att bidra med en sänkning på 18 kronor per 50 kg säck, medan 30 kronor ska dras av med hjälp av internationellt bistånd. Det innebär en prissänkning med 15 procent. Världsbanken avslöjade även att de skänker cirka 60 miljoner kronor till Haiti för att kompensera de höga kostnaderna på ris och annan basföda.
Haiti importerar nästan all mat från utlandet och det globala priset på mat har stigit med 40 procent sedan mitten av 2007. Detta beror på höga oljepriser, ökad efterfrågan av mat i Asien och användandet av jordbruk och skörd för att utvinna biobränsle, samt andra faktorer.

Brasilianska soldater har under veckan delat ut mat till hungriga haitier. Invånarna i huvudstaden väntade tålmodigt i flera timmar på att få ett sju kilos paket med mat som delades ut i två skolor under omfattande säkerhetsåtgärder.

Läget i Haiti har länge varit instabilt. Under årtionden har landet varit drabbat av fattigdom, miljöförsämring, våld och diktatur. FN har beskrivit människorättssituationen i landet som katastrofal.
Många av invånarna på Haiti är kritiska till president Rene Preval och vill ha tillbaka den före detta presidenten Jean-Bertrand Aristide, som tvingades i exil i Sydafrika 2004. Under Aristides styre var Rene Preval premiärminister. I valet 2006 vann Rene Preval röster från dem som trodde att han kunde få tillbaka Arisitde till Haiti, men inget har hänt på den fronten, rapporterar nyhetsbyrån AP. Situationen mellan dem är oklar.

Den 14 april kunde resturanger och affärer i Port-au-Prince öppna igen efter upploppen, rapporterar VOA News. Affärsägare och invånare säger att det är på grund av det ökade priset på bensin och det växlande värdet på dollarn som gör priserna har stigit så pass mycket för importerad mat och gods.


Reuters