Franskt stöd i konflikten med Eritrea

Frankrike bidrar med logistiskt stöd och underättelsehjälp till Djibouti i landets konflikt med Eritrea. Men en fransk officer sade att franska soldater inte deltog i gränsstriderna som förra veckan orsakade svåra förluster på den djiboutiska sidan, rapporterar BBC.
Tolv soldater dödades och cirka 60 sårades vid strider med eritreanska strykor i Ras Doumeira-området (Mount Gabla). Enligt Djibouti gick eritreanska soldater till anfall sedan de hade krävt att eritreanska desertörer som flytt till Djibouti skulle återsändas.
Djiboutis president Ismail Omar Guelleh besökte sårade soldater och sade med eftertryck att han ansåg att Djibouti och Eritrea nu var i krig.

  • Sedan striderna bröt ut har franska soldater i Djibouti hjälpt Djiboutis armé med logistiskt stöd, medicinsk vård och underrättelsestöd, sade överste Ducret till den statliga nyhetsbyrån ADI.
    På lördagen meddelades att omkring 100 franska soldater hade satt upp en bas i norra Djibouti nära gränsen till Eritrea, rapporterar The Tocqueville Connection. De franska styrkorna ska hjälpa den djiboutiska sidan med bränsle och mat. Franskt flyg och franska örlogsfartyg kommer användas för övervakning av den eriteanska sidan, rapporterar AFP.

I Djibouti, som tidigare var en fransk koloni, finns den största franska militärbasen utanför Frankrike med cirka 2 850 soldater. I landet finns också en amerikansk militärbas med cirka 1 200 soldater som ett led i USA:s så kallade krig mot terrorismen.

USA är nära allierat med Etiopien, som sedan julen 2006 med amerikanskt stöd ockuperar Somalia. Eritrea, som 1998-2000 utkämpade ett blodigt krig med Etiopien, stödjer religiösa och nationalistiska motståndsgrupper i Somalia. Eritrea är också inblandat i konflikten i Darfur i västra Sudan där man ger stöd åt flera rebellgrupper. Förhållandet mellan Etiopien och Eritrea är fortsatt spänt och bedömare har varnat för att ett nytt krig kan vara förestående.

Nu görs ansträngningar för att förhindra att konflikten mellan Djibouti och Eritrea utvecklas till ett fullskaligt krig. Arabförbundet har uppmanat Eritrea att dra tillbaka sina soldater från gränsområdet. FN:s säkerhetsråd har också enhälligt fördömt Eritrea, rapporterar nyhetsbyrån AFP. EU-kommissionären Louis Michel ägnade sig under helgen åt skytteldiplomati. På lördagen träffade han Ismail Omar Guelleh i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och på söndagen gick färden vidare till Eritreas huvudstad Asmara för ett möte med president Isiais Afewerki.
- Det finns utrymme för att lösa detta på ett fredligt sätt, sade Michel till reportrar i Addis Abeba.

USA uppmanade också Eritrea och Djibouti att hitta en fredlig lösning. Men USA:s utrikesdepartement fördömde Eritreas ”militära aggression” och Eritreas UD svarade med angrepp på USA som anklagades för att underblåsa regionala konflikter.
Alejandro Wolff, vice sändebud från USA till FN, sade till AFP att Eritrea har avvisat ansträngningar från Afrikanska unionen, Arabförbundet, Qatar och Frankrike att medla i konflikten.
- Det finns ett mönster av oansvarigt och destabliserande uppförande från Eritrea, sade Wolff. Eritreas erövring av djiboutiskt territorium är det som enligt vår syn har lett till upptrappningen.

Under helgen rapporterades det inte om några nya strider i området. Från Eritrea har det inte kommit några direkta kommentarer om hur striderna inleddes, men man har tillbakavisat uppgifterna om intrång i Djibouti.
Tidigare i våras anklagades Eritrea för att gräva skyttegravar långt in på djiboutiskt område. Detta förnekades av Eritrea som försäkrar att man vill ha goda kontakter med sina grannar.

I april 1996 var det mycket nära ett krig mellan de bägge länderna sedan Djibouti anklagat Eritrea för att beskjuta en gränsstad och Eritrea anklagades för att ha spridit falska kartor över gränsområdet. Sedan kriget mellan Eritrea och Etiopien inletts 1998 anklagades Djibouti av Eritrea för att ge stöd till Etiopien. Djibouti anklagade i sin tur Eritrea för att stödja väpnade rebellrörelser i landet.

Djibouti var tidigare en fransk koloni under namnet Franska Somaliland. 1967 ändrades namnet till Afars och Issas. 1977 blev landet självständigt.

Läs mer:

Krigshot på Afrikas horn: Eritrea anklagas (Amnesty Press 8 maj 2008)

Ordkriget mellan Eritrea och USA trappas upp (Amnesty Press 12 september 2007)


BBC