Säkerhetsföretag från USA stämda för tortyr
Fyra män från Irak stämmer nu några av den amerikanska arméns kontraktanställda för tortyr under den tid då de hölls fängslade i Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad.
De förre detta fångarna, tre irakier och en jordanier, hävdar att de utsatts för tortyr i form av att de bland annat tvingats vara nakna och utsatts för elchocker skriver al-Jazira. En av männen som hölls fängslad i fyra år säger att han fick elchocker, blev slagen och hotad med hundar under sin tid i Abu Ghraib-fängelset.
De anklagade är tre före detta anställda för de amerikanska säkerhetsföretagen CACI och L-3 Communications. Företagen säljer privata säkerhetstjänster till den amerikanska militären och grep de civila männen i Irak på felaktiga grunder. Männen är nu frisläppta utan att några anklagelser har riktats mot dem.
- Dessa oskyldiga män blev medvetet och helt meningslöst torterade av amerikanska företag vilka profiterade på deras lidande, säger de målsägandes advokat Susan L. Burke från advokatfirman Burke O´Neil.
En taleskvinna från CACI har uttalat sig om att ”anklagelserna är grundlösa” och hävdar att de är hämtade från ett tidigare mål där samma advokater var inblandade.
- I åren som har passerat sedan dessa anklagelser först dök upp har ingenting hänt som skulle kunna ge något stöd till dessa påståenden, säger CACI i ett uttalande till nyhetsbyrån Associated Press.
Tiotusentals amerikanska civila har arbetat för den privata säkerhetsindustrin i Irak. Många av dem i väldigt känsliga positioner såsom underrättelseinsamling och strid. Det råder fortfarande oklarhet över om privatanställda lyder under amerikanska militärlagar.
Fall om tortyr på Abu Ghraib blev känt 2004 då det publicerades foton på när amerikansk militär torterade fångar. Elva amerikanska soldater har blivit fällda för att ha brutit mot militära lagar. De privata säkerhetsföretagens anställda fick dock straffrihet av den amerikanska ockupationsadministrationen 2003 och detta förlängdes av den irakiska interimsregeringen 2004.
BBC skriver att frågan om vilka lagar de kontraktanställda i Irak ska lyda under och vem de ska stå tills svars inför är en av de mest besvärande frågorna vad gäller Irakkriget.
Läs mer:
Straffrihet trots 17 döda civila _**(Amnesty Press 30 oktober 2007)
Tortyr gör ingen säker _(Svenska Amnestys kampanjsida)**
al-Jazira |