300 flickor flyr till kyrkor undan kvinnlig könsstympning

Minst 300 flickor rapporteras ha flytt från sina hem i sydvästra Kenya för att undkomma kvinnlig könsstympning, rapporterar BBC. En del av flickorna är så unga som nio år. De finns nu i två kyrkor i Kuria-distriktet och hos kvinnoorganisationen Maendeleo Ya Wanawake. Polisen finns på plats för att se till att flickorna inte tvingas iväg med tvång eller trakasseras.

Kvinnlig könsstympning är förbjuden i Kenya men förekommer fortfarande i delar av landet där det ses som en invigning av flickor till livet som kvinna. De traditionella ceremonierna hålls i november och december. Beatrice Robi, ordförande för Maendeleo Ya Wanawake i Kuria, säger att
cirka 200 flickor omskärs varje dag.
- Jag har just träffat på en sjuårig flicka som blivit omskuren, säger hon till BBC. Tillsammans med myndigheterna och kyrkorna försöker vi övertyga samhället att sluta med denna sedvänja.
Flickor som har blivit omskurna känner sig mogna för äktenskap och återvänder inte till skolan när terminen börjar i januari, säger Beatrice Robi.

Paul Wanjama, polisbefäl i Kuria, säger att det förekommer att föräldrar uppmanar sina döttrar att fly sina hem för att undkomma omskärelse under könsstympningssäsongen.
- Det är föräldrar som är motståndare till kvinnlig könsstympning men som är satta under hårt tryck från omgivningen, säger han till BBC.
Han säger att en del fall av tvångsmässig omskärelse har anmälts till polisen och kommer bli föremål för rättsliga åtgärder.

Enligt världshälsoorganisationen WHO riskerar varje år tre miljoner flickor i Afrika att bli utsatta för kvinnlig könsstympning.

Läs mer om kvinnlig könsstympning (temasidor från kvinnorättsgruppen i svenska Amnesty)

Kampen för att stoppa könsstympning (Amnesty Press nr 2/2007)

Samhällen enade för att bekämpa könsstympning (Amnesty Press 29 maj 2007)

Framgångssagan Molly Melching: Könsstympning på väg att försvinna i Afrika (reportage i Amnesty Press nr 2/2003)


BBC