Historisk dag i Haag: ICC:s första rättegång har inletts

På måndagen skrevs internationell rättshistoria. Internationella brottmålsdomstolen, ICC, inledde då sin första rättegång. Den 48-årige Thomas Lubanga är åtalad för att ha rekryterat barnsoldater i Ituri i nordöstra delen av Demokratiska republiken Kongo. Han greps i Kinshasa 2005 och överlämnades i mars till ICC där han suttit i häkte i Haag i väntan på att rättegången ska inledas.

Rättegången mot Thomas Lubanga skulle ha startat i juni 2008. Rättegången sköts då upp sedan det visat sig att åklagarsidan hade undanhållit försvarssidan information. Lubangas försvarare försökte få rättegången stoppad och krävde att den åtalade skulle sättas på fri fot.

Rättegången, som inleddes klockan 10 på måndagen, väntas pågå under hela 2009. Enligt nyhetsbyrån AP förklarade sig Thomas Lubanga oskyldig.

ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo presenterade åtalet på förmiddagen och enligt BBC sade han Lubangas milis rekryterade, utbildade och använde ”hundratals unga barn för att döda, plundra och våldta”:
- Barnen lider fortfarande av konsekvenserna av Lubangas brott. De kan inte glömma vad de genomled, vad de såg, vad de gjorde.

Senare under dagen kommer försvaret att ge sin syn på målet liksom ombud för 93 personer som uppger att de är brottsoffer. På onsdag är det meningen att det första vittnet, en tidigare barnsoldat, ska vittna följt av dennes far.
Totalt har åklagarsidan inkallat 34 vittnen. Bland dessa finns tidigare barnsoldater och soldater i olika milisgrupper som var involverade i striderna i Ituri 1999-2003.

Hur många vittnen försvaret kommer inkalla är ännu inte känt. Thomas Lubanga rekryterade soldater, inklusive barn, till den väpnade grenen av UPC, Unionen av kongolesiska patrioter. Konflikten hade en etnisk dimension då UPC främst bestod av personer från hemafolket som kämpade mot miliser där Lendufolket ingick.
Konflikten i Ituri beräknas totalt ha skördat cirka 60 000 dödsoffer och nådde sin kulmen 2002-2003. UPC kontrollerade regionens huvudstad Bunia och i maj 2003 kritiserades FN-styrkan Monuc för oförmåga att skydda de civila. Varningar förekom om att ett folkmord kunde befaras i Ituri och FN vände sig till EU, som sommaren 2003 skickade en snabbinsatsstyrka under fransk ledning - där även svenska soldater ingick - vilket stabiliserade situationen.

Ituri har stora fyndigheter av bland annat guld och kampen om naturtillgångar var en viktig faktor bakom konflikten där Uganda också var inblandat, både genom direkta truppinsatser och stöd till lokala milisgrupper. Även Rwanda var inblandat i konflikten i Ituri.

Thomas Lubanga efterlystes av ICC och 2006 greps han i Kinshasa och fördes till Haag. Flera andra milisledare har senare gripits och förts till Haag. Germain Katanga från FRPI, Ituris patriotiska motståndsstyrkor, och Mathieu Ngudjolo från FNI, Nationalistiska integrationistfronten, väntar på rättegång.
Ytterligare en ledare från UPC, Bosco Ntaganda, är efterlyst av ICC. Ntaganda var chef för UPC:s militära operationer. Han har senare varit aktiv i CNDP, den nationella kongressen för folkets försvar, som under ledning av Laurent Nkunda fört krig i Norra Kivu.

Den 4 och 5 november 2008 anklagas CNDP-styrkor under ledning av Bosco Ntaganda för att ha mördat omkring 150 personer i staden Kiwanja. Enligt Human Rights Watch var denna massaker en av de värsta i Norra Kivu under de senaste två åren.

I en överraskande utveckling avsattes Laurent Nkunda som ledare för CNDP i början av januari. Den 16 januari meddelade Bosco Ntaganda att CNDP nu har slutit fred med den kongolesiska armén och tillsammans med regeringsstyrkorna skulle bekämpa FDLR, Rwandas demokratiska befrielsestyrkor. FDLR utgörs till stor del av rwandisk hutumilis som efter folkmordet i Rwanda har haft sin bas i östra Kongo. Den 20 januari gick flera tusen rwandiska soldater över gränsen till Kongo för att tillsammans med kongoesiska armén och CNDP jaga FDLR. Nkunda flydde över gränsen till Rwanda där han greps på kvällen den 22 januari.

  • Bosco Ntaganda är ingen livsduglig partner för den kongolesiska regeringen, eller någon annan regering, säger Param-Preet Singh från Human Rights Watch i en kommentar. Han är en misstänkt krigsförbrytare som är efterlyst av ICC och bör omedelbart gripas i stället för att bli firad som en samarbetspartner för fred.

Rättegången mot Thomas Lubanga handlar om rekryteringen av barnsoldater. Det har funnits kritik mot att åtalet inte också omfattar massakrer, tortyr och våldtäkter som UPC anklagas för. Human Rights Watch anser också att fler än de lokala milisledarna bör åtalas.
- För att komma till botten med konflikten i Ituri måste ICC gå vidare från lokala krigsherrar som Thomas Lubanga, säger Param-Preet Singh. Vi uppmanar åklagarsidan att undersöka de som stödde Lubanga och andra miliser som opererade i Ituri, inklusive högt uppsatta personer i Kinshasa, Kigali (Rwandas huvudstad) och Kampala (Ugandas huvudstad)

ICC bildades som domstol 1 juli 2002 sedan mer än 60 länder hade ratificerat Romstadgan från 1998. ICC ska väcka åtal för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser när det egna landet är oförmöget att genomföra rättegångar. Ett land, som är anslutet till Romstadgan, kan också be ICC att driva processer och FN:s säkerhetsråd kan be ICC att ta sig an länder som inte är anslutna till ICC.
Hittills har åtal väckts av ICC för brott begångna i konflikterna i Demokratiska republiken Kongo, Uganda, Centralafrikanska republiken och Sudan (Darfur). Undersökningar pågår också bland annat när det gäller Colombia och Georgien.

Ulf B Andersson

26 januari 2009

ICC om rättegången mot Lubanga


Följ rättegången mot Lubanga live :

http://livestream.xs4all.nl/icc1.asx

Rättegångstider

ICC:s första arrestering: Lubanga på väg till Haag (Amnesty Press 17 mars 2006)

ICC-gruppen inom Svenska Amnesty

”Inte ens Gud hör längre våra böner” (Om konflikten i Ituri 2003 - tidningen Pax)

Ulf B Andersson
Amnesty Press