Dalai Lama varnar för ökad spänning i Tibet

Enligt statliga medier har Kina hittills dömt 76 personer och fängslat mer än 950 efter förra årets våldsamma regimkritiska upplopp i Tibet. Vilket brott de har dömts för och vilka straff de har fått är inte känt.

Den kinesiska regeringen har offentliggjort få detaljer om följderna efter våldsamheterna som utbröt den 14 mars, vilket räknas som det allvarligaste upproret mot det kinesiska styret sedan 1959. Enligt regeringen dog 22 personer under upploppen, men anhängare av tibetanskt självstyre anser att det var ett väsentligt större antal människor som dödades i protesterna och det militära tillslag som följde.

Dalai Lama, som leder Tibets exilregering varnade för att situationen i hans hemland fortfarande är väldigt spänd och befarar ytterligare protester.
- Idag finns det mycket ilska. Ett nytt utbrott kan komma när som helst, säger Dalai Lama enligt AFP.
Dalai Lama befinner sig för närvarande i Tyskland där han mottar ett tyskt pressfrihetspris.

Den kinesiska regeringen förbereder sig för eventuella protester genom att satsa hårt på razzior i bostäder, hotell, internetcaféer och barer, enligt Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua. Dessa razzior riktar sig huvudsakligen mot brottslingar, men även mot personer som misstänks för regimkritisk verksamhet i Tibet.
- Illegala element kommer att slås ner om de befattar sig med illegal verksamhet, säger Cao Bianjiang, den vice borgmästaren i Lhasa, enligt rapportering från Xinhua.

Enligt AFP oroar sig Dalai Lama för att protesterna ska blossa upp igen.
- Med ytterligare uppror, så kommer regeringens tillslag öka, säger den tibetanske ledaren och tillägger att situationen är väldigt ledsam.
- Omedelbart när tibetaner fängslas används tortyr och ibland dödas de, säger han.

Den kinesiska regeringen ser Tibet som sitt territorium och fördömer Dalai Lama som en separatist. Från Peking beskrivs förra årets upplopp som en del av en våldskampanj för att störta det kinesiska styret i Tibet. Dalai Lama har i sin tur nekat till inblandning i våldsamheterna och säger enligt AFP att han endast vill ha större autonomi för Tibet och ett slut på det kinesiska förtrycket av den tibetanska befolkningen.

Läs mer:

Exilmöte i Indien - tibetaner kan välja hårdare strategi mot Kina (Amnesty Press 22 november 2008)

Uppror i protest mot Kina (Amnesty Press 14 mars 2008)


AFP