Hashim Thaçi förnekar mord och kidnappningar

Kosovas befrielsearmé, UÇK, förde bort civila som misshandlades och i vissa fall dödades. Det uppger BBC. Enligt källor BBC har haft kontakt bekräftas att det fanns både serber, kosovoalbaner och romer bland de över 2 000 personer som beräknas ha försvunnit i samband med kriget i Kosovo. Kidnappningarna ska ha ägt rum både under kriget i Kosovo, som avslutades efter Natos 78 dagar långa bombkrig våren 1999, och efter att den jugoslaviska armén och de serbiska polisstyrkorna hade lämnat Kosovo i juni 1999. I februari 2008 utropade Kosovo självständighet och har hittills erkänts av 56 länder.

Hashim Thaçi var under kriget en av de högsta ledarna i UÇK och är nu Kosovos premiärminister. Han förnekar anklagelserna från BBC.
- Några individer missbrukade UÇK-uniformer efter kriget, sade Hashim Thaçi och betonade att UÇK hade tagit avstånd från sådana handlingar.

Enligt BBC:s undersökande reportage uppgav en kosovoalban som hölls fängslad av UÇK i Kukes i norra Albanien att det fanns olika etniska grupper i UÇK-fängelset. Mannen vågade inte framträda med namn då han fruktar för sitt liv.
- När en person misshandlas kommer han att skrika på sitt modersmål, förklarade mannen. På nätterna var det tyst och man kunde höra skriken från de som misshandlades. De kom in i grupper om fem-sex personer för att förhöra oss i rummen. De använde knivar, pistoler och automatvapen.
Enligt BBC uppgav källor i Kukes att upp till 18 av fångarna dödades.

När UÇK 1997 inledde ett uppror mot det serbiska styret i Kosovo var måltavlan serbiska poliser och jugoslaviska soldater. Men även civila serber, romer och albaner som anklagades för att samarbeta med serberna drabbades. Detta har uppmärksammats av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag där bland annat den förre premiärministern Ramush Haradinaj åtalades, men frikändes.
Det har dock varit svårt att få vittnen att berätta om vad som hände. Hot har förekommit och vittnen har mördats.

I BBC-programmet framträder nu tidigare medlemmar i UÇK och berättar om vad som hände. Där ges en bekräftelse att tillfångatagna personer fördes bort till hemliga platser i Albanien där de sedan mördades.
- Det var fruktansvärt, säger en person som uppger att han körde lastbilar med kedjade fångar - främst serbiska civila - över gränsen till Albanien. Jag trodde att vi utkämpade ett befrielsekrig men detta var någonting helt annat.

Ytterligare cirka 1 500 kosovoalbaner, som misstänks ha förts bort av serbiska styrkor 1998-99, saknas fortfarande.

Lyssna på programmet i BBC

Läs mer:

Tio albaner gripna för mord på serber i Kosovo 1999 (Amnesty Press 30 december 2008)

Haradinaj frikänd i Haag (Amnesty Press 3 april 2008)

Amnesty om de försvunna i Kosovo (Pressnotis 19 mars 2009)


BBC