Thailändska skolor intar krigsberedskap längs gränsen till Kambodja - tempelkonflikten trappas upp

**Ökade spänningar mellan Thailand och Kambodja har lett till att skyddsbunkrar byggs vid skolor som ligger nära ländernas gemensamma gräns, rapporterar nyhetsbyrån IPS._

Skolbarnen i en skola i Baan Pom-Sa-Ron, nära gränsen mellan Thailand och Kambodja har på senare tid fått träna på att snabbt evakuera lektionssalarna. På deras skolgård finns 14 nybyggda cementbunkrar vid sidan av huvudbyggnaden där de 600 eleverna går. Skyddsrummen, som är tänkta att skydda mot artilleribeskjutning, är förstärkta med sandsäckar och jord, och varje bunker har plats för minst 30 skolbarn.

Det här är kanske det tydligaste tecknet på den oro som spridit sig i regionen i takt med att relationerna mellan grannländerna Thailand och Kambodja stadigt har förvärrats. De senaste tre månaderna har de thailändska myndigheterna låtit bygga sammanlagt 340 skyddsbunkrar i anslutning till två skolor och ett flertal byar i provinsen Sri Saket.

  • De blev färdiga i förra veckan och är tänkta att skydda eleverna vid en konflikt, berättar engelskläraren Warunrat Chitruchiphong.
    Hon berättar att eleverna även börjat öva på att utrymma skolbyggnaden och söka skydd. Säkerhetshotet påverkar eleverna.
  • Jag har besökt bunkrarna med mina klasskamrater på rasterna. Vi pratar om vad som ska göras om en attack sker, berättar Supawadee Chaladyam, 17.

Åtgärderna från den thailändska regeringen hänger samman med att byn där skolan finns ligger nära det 900 år gamla hinduiska templet Preah Vihear, som länge varit föremål för en gränstvist mellan de båda länderna.

I juli förra året beslutade FN-organet Unesco att ge världsarvsstatus till templet, och samtidigt bekräftade organet det beslut om att templet ligger på den kambodjanska sidan av gränsen som slogs fast av Internationella domstolen i Haag redan 1962.

Beslutet från Unesco utlöste dock starka nationalistiska stämningar i Thailand, och trupper placerades på båda sidor om gränsen. Även tidigare har thailändska och kambodjanska soldater samlats vid gränsen, i våras besköt trupperna varandra och tre soldater dödades.
Relationerna mellan de båda kungadömena försämrades ytterligare efter att Kambodjas regering nyligen utsåg den tidigare thailändske premiärministern Thaksin Shinawatra till ekonomisk rådgivare.
Den nuvarande thailändska regeringen betraktar Thaksin som sin fiende, och han är efterlyst i hemlandet efter att ha dömts för korruptionsbrott.

Det thailändska beslutet att förstärka gränsbevakningen har även drabbat den befolkning som lever på den kambodjanska sidan av gränsen. Över 40 kambodjaner sitter för närvarande fängslade efter att ha gripits av thailändska soldater i närheten av gränsen.
De gripna kambodjanerna ska enligt uppgift ha vandrat runt i skogarna i jakt på svamp och bambu, vilket är vanligt bland befolkningarna på båda sidorna om gränsen.

Thailands justitieminister Pirapan Salirathavibhaga understryker dock att landet inte står inför ett krig.
- Det kommer just nu många nyheter som kan skrämma upp människor. Men vi vill försäkra dem om att de är trygga. Vi har inget intresse av några strider, säger Pirapan.

Både befolkningen och de lokala ledarna i gränsprovinsen Sri Saket påpekar att man sedan länge har starka band till de kambodjaner som lever på andra sidan gränsen.

  • Lokalbefolkningen här och den på den kambodjanska sidan är som bröder och systrar. De talar samma språk och har en liknande kultur, säger Nirandon Lumthaisong, som är ordförande för byns rådsförsamling.
    Samtidigt påpekar Nirandon att det blivit allt svårare för folken att upprätthålla kontakten eftersom den thailändska regeringen beslutat att stänga en del av de närmaste gränsövergångarna.
  • Det kommer inte att gynna någon att regeringen har gjort det omöjligt för oss att besöka varandra, säger Nirandon.

Marwaan Macan-Markar
IPS/Baan Pom-Sa-Ron, Thailand


IPS