Tidningsredaktör dömd till nio års fängelse

Tidningsredaktören och regimkritikern, Saeed Laylaz, har dömts till nio års fängelse för att ha varit med och underblåst de oroligheter som utbröt efter presidentvalet i juni, rapporterar Reuters.

Saeed Laylaz befanns skyldig till att ha deltagit i illegala sammankomster och för att ha befattat sig med sekretessbelagd information. Det uppger idag hans advokat, Mahmoud Alizadeh- Tabatabaie, till den iranska nyhetsbyrån Fars, rapporterar Reuters.

För några dagar sedan dömdes Hengameh Shahidi, också hon journalist, till över sex års fängelse, rapporterar Reuters. Hengameh Shahidi var också politisk rådgivare till en av oppositionskandidaterna i det omdiskuterade iranska presidentvalet, Mehdi Karoubi.

Enligt Hengameh Shahidis advokat, Mohammad Mostafayi, dömdes hon bland annat för ”aktiviteter som strider mot den nationella säkerheten” och för att ha samlat namnunderskrifter mot regeringen, uppger Reportrar utan gränser.

Sedan rättegångarna inleddes mot de personer som greps i samband med oroligheterna efter det iranska valet i juni har fem personer dömts till döden och över 80 har dömts till fängelsestraff.

För närvarande sitter 21 journalister fängslade i Iran, enligt Reportrar utan gränser.


Reuters