CEDAW fyller 30 år - Mängder av reservationer försvagar FN:s kvinnokonvention

**FN:s banbrytande konvention för kvinnors rättigheter, CEDAW, fyller i nästa vecka 30 år. Men konventionen riskerar att försvagas eftersom hela 22 länder kräver undantag från vissa av kraven, rapporterar nyhetsbyrån IPS._

FN-ambassadören Kohona var tidigare chef för FN:s avdelning för konventioner, och han understryker att när länder kräver undantag, så ska inte dessa stå i strid med konventionens andemening. Kohona påpekar att de länder som är kritiska mot en konvention i stället kan välja att inte underteckna den.

  • Men att skriva under och sedan motarbeta konventionens målsättning är oacceptabelt, säger Palitha Kohona.

Den 18 december har det gått exakt 30 år sedan CEDAW, konventionen mot alla former av diskriminering av kvinnor, formulerades. Konventionen har beskrivits som en ”internationell grundlag för kvinnors rättigheter” och har hittills ratificerats av 186 länder.

Inte mindre än 22 av dessa länder har dock utnyttjat sin rätt att inte genomföra alla delar av konventionen. Som exempel kan nämnas Algeriet, som säger sig vara beredda att följa konventionen så länge den inte bryter mot landets familjelagstiftning. Ett annat exempel är Australien, som vägrar följa de delar av kvinnokonventionen som skulle kräva att man ändrar sin försvarspolitik – vilken förbjuder att kvinnor tilldelas stridande uppgifter.

Yasmeen Hassan, som är programansvarig vid den amerikanska organisationen Equality Now, menar att svårigheterna med att ge kvinnokonventionen tyngd hänger samman med de reservationer som flera länder kräver.

  • Många länder, däribland de flesta muslimska länderna, har betydande reservationer gentemot CEDAW – och detta upphäver deras arbete för jämställdhet mellan könen, säger hon.
    Samtidigt påpekar hon att det trots allt är positivt att även dessa länder undertecknat konventionen, eftersom det innebär att de är tvungna att rapportera om kvinnornas situation:
  • Detta ger oss en plattform i vårt arbete för förändringar.

CEDAW definierar vad som är att betrakta som diskriminering mot kvinnor, samt presenterar en handlingsplan för hur dessa orättvisor ska bekämpas.

Enligt FN har konventionen lett fram till betydande förbättringar för kvinnors rättigheter över hela världen. Samtidigt är det stora skillnader mellan länder av i vilken utsträckning konventionen har tillämpats.

Sju länder har ännu inte ratificerat konventionen, och i den gruppen ingår bland andra Iran och USA. Att hela 186 nationer har ratificerat Cedaw innebär dock att den är en av de mest undertecknade internationella konventioner som finns.

Yasmeen Hassan vid Equality Now menar att konventionen är viktig för kvinnorättsaktivister över hela världen – trots att den inte tillämpas fullt ut överallt.

  • Den är ett verktyg som lägger fram de mål vi har och som kan användas för att ställa regeringar till svars, säger hon.

**Thalif Deen _
IPS/ New York

Läs också
Svenska Amnestys kvinnorättssidor


IPS