Minderåriga soldater i maoistarmén börjar lämna FN-lägren
Tusentals minderåriga soldater ska nu lämna de uppsamlingsläger för maoistgerillan som upprättades 2006 när ett fredsavtal avslutade inbördeskriget i Nepal. På torsdagen lämnade en första grupp på 200 personer lägren, rapporterar CNN, Det är ett viktigt led i fredsprocessen.
- De som nu idag lämnat Sindhuli-lägret är inte längre medlemmar i Folkets befrielsearmé, sade Nanda Kishore Pun, befälhavare i maoistarmén till CNN.
- De som nu lämnar lägren är känslomässigt starkt berörda, sade Gopal Pandey, biträdande chef för lägret i Dudhauli, till BBC. Men de förstår alla att detta är nödvändigt för att fredsprocessen ska kunna gå framåt.
Soldaterna i Folkets befrielsearmé placerades vid krigsslutet i sju FN-övervakade läger. Där har de suttit sedan 2006. Nästan 20 000 tidigare maoistsoldater finns i lägren och enligt FN finns det
2 973 personer som var under 18 år när kriget avslutades. Ytterligare 1 035 betraktades inte som genuina soldater och ska också hemförlovas.
Hur hemförlovningsprocessen av de tidigare soldaterna ska se ut har varit en stötesten i fredsprocessen. Maoisterna och övriga politiska partier har diskuterat en integrering av tidigare maoistsoldater i de nepalesiska säkerhetsstyrkorna men det har väckt motstånd inom armén.
UCPN-M, det förenade maoistpartiet, blev vid de första valen efter fredsavtalet största parti i den konstituerande församlingen. Maoisternas ledare Pushpa Kamal Dahal, mer känd som Prachanda, bildade regering men i maj 2009 lämnade maoisterna regeringen och Prachanda avgick som premiärminister.
Han hade då försökt avskeda arméchefen, general Rookmangud Katawal, sedan denne vägrat gå vidare med integreringen av maoistsoldaterna då generalen ansåg att soldaterna var politiskt indoktrinerade.
Den nuvarande regeringen är en koalition av kommunistpartiet CPN-UML och kongresspartiet NC, medan maoisterna befinner sig i opposition.
De soldater som nu hemförlovas ska genom FN:s försorg erbjudas skolgång, yrkesutbildning eller möjlighet att starta företag. En del av de yngsta maoistsoldaterna var så unga som 13 år när de anslöt sig till befrielsearmén. Nu är de vuxna men saknar utbildning. De som på torsdagen lämnade lägret i Sindhuli lämnade in sin uniform och fick civila kläder och 10 000 rupees (cirka 1 000 kronor) i kontantbidrag till hemresan.
- Mina händer har bara utbildats för att använda vapen, sade Bhawana Chaudhary, till nyhetsbyrån AFP när hon lämnade lägret i Sindhuli. Det blir svårt att anpassa sig till ett normalt liv efter att ha levt i lägren.
Bhawana Chaudhary är nu 23 år gammal. Hon var 17 år när hon anslöt sig till maoistarmén och är besviken över att hon inte ska integreras i armén med sina tidigare stridskamrater:
- Jag vill inte utbildas för ett annat arbete. Jag vill vara soldat. Det är det som jag är bra på.
Tulasa Poudel sade till AFP att hon var stolt över att ha varit soldat i maoistarmén. Hon är nu 24 år och var 14 år när hon gick med i befrielsearmén:
- Jag gillade inte hur kvinnor behandlades i mitt samhälle. Männen såg alltid ner på oss. Jag gick med i Folkets befrielsearmé för att försöka förändra detta då maoisterna arbetade för jämställdhet.
Enligt AFP är det osäkert hur många av de ursprungligen 19 602 maoistsoldaterna som verkligen finns kvar i lägren. De har haft rörelsefrihet och det spekuleras i att åtskilliga av dem har lämnat lägren sedan 2006.
FN ska nu försöka övervaka vad som händer med de hemförlovade soldaterna. Det finns oro för att en del av dem ska hamna i kriminella gäng.
- Avfärden från lägren är ett symboliskt budskap för det nya året, sade Gillian Mellsop, representant i Nepal för FN:s barnorgan Unicef. Det här innebär att starten på det nya decenniet för Nepal innebär att landet kan gå framåt mot en mera stabil fredlig framtid.
Bakgrund: Barnsoldater
(från svenska Röda korsets hemsida)
Enligt FN:s Barnkonvention är alla personer under 18 år att anse som barn. Enligt samma konvention är däremot åldersgränsen för barns deltagande i väpnade konflikter endast 15 år. Därför har man förhandlat fram ett tilläggsprotokoll till Barnkonventionen, det så kallade Barnsoldatsprotokollet.
Enligt Barnsoldatsprotokollet får ingen under 18 år direkt delta i väpnade konflikter och det är förbjudet att tvångsrekrytera barn under 18 år till väpnade styrkor. När det gäller frivillig rekrytering till militärskolor eller frivillig försvarsutbildning kan staterna välja mellan åldersgränsen 16, 17 eller 18 år.
CNN |