Hbt-aktivister dömda efter deltagande i Pride-parad

En domstol i Minsk, Vitryssland, dömde på måndagen sju hbt-aktivister till böter för att ha deltagit vid en sammankomst som inte hade tillstånd från myndigheter. Sammankomsten avser den Slavic Gay Pride-parad som cirka 30 hbt-aktivister försökte genomföra den 15 maj, rapporterar Radio Free Europe /Radio Liberty.

Den 15 maj försökte ett 30-tal hbt-aktivister genomföra Slavic Gay Pride 2010 i den vitryska huvudstaden Minsk. Organisatörerna har sagt att deras mål var att offentligt uppmärksamma de kränkningar av sexuella minoriteters rättigheter som pågår i Vitryssland, uppger RFE/RL.

Paraden hade inte fått tillstånd att hållas och polis upplöste sammankomsten med våld. Myndigheternas officiella motivering till avslag var att den rutt som organisatörerna hade valt låg för nära en gångtunnel eller tunnelbanestation, uppger svenska Civil Rights Defenders. Upp till 15 aktivister greps och enligt uppgifter från RFE/RL misshandlades några av dem. En av deltagarna i paraden var australier och två av de personer som greps var ryska medborgare från S:t Petersburg.

Även tidigare Gay Pride-parader i Vitryssland har stoppats av polis.

På måndagen dömde en domstol i Minsk sju av deltagarna skyldiga till att ha deltagit i en massammankomst utan tillstånd. De fällda hbt-aktivisterna dömdes att böta cirka 45 svenska kronor vardera.

  • Hbt-personer i Östeuropa får kämpa hårt för att bli synliggjorda och i en diktatur som Vitryssland, där medborgarna enbart får den information som regimen godkänner, är det förstås ännu svårare att nå ut med alternativa budskap. Det är oacceptabelt att dessa människors grundläggande rättigheter, som yttrande- och mötesfrihet, inte respekteras, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

År 1994 fastslogs i Vitrysslands konstitution att alla medborgare åtnjuter likhet inför lagen och homosexualitet legaliserades. Lagen ger dock inte något särskilt skydd mot diskriminering baserad på sexuell läggning och diskrimineringen av hbt-personer är utbredd i Vitryssland, uppger magasinet QX.

Läs mer:

Polis grep HBT demonstranter i Minsk
(Civil Rights Defenders Pressnotis 18 maj 2010)

Blogging from Belarus and Slavic Gay Pride (Blogg från UK Gay News)

Regnbågar i bojor: Vitryssland och arabvärlden (Amnesty Press 30 juli 2009)

Bilder av kärlek som provocerar i Vitryssland (Amnesty Press 26 maj 2009)


RFE/RE