Parlamentet säger nej till Australiens förslag om att placera asylsökande i landet

Östtimors parlament har enhälligt röstat nej till ett förslag från Australiens premiärminister Julia Gillard om att öppna ett center för asylsökande i Östtimor, rapporterar BBC.

Från Sydasien söker sig många flyktingar i båtar till Australien. Främst handlar det om tamiler från det tidigare krigsdrabbade Sri Lanka och afghaner. Australien vill inte låta dem komma till fastlandet utan de asylsökande placeras i läger på Julön i Indiska Oceanen. Nu är lägret överfullt och motvilligt har Australien tvingats acceptera att flyktingarna kommer till Australien medan deras ansökningar utreds.

I fredags sade Östtimors president José Ramos-Horta att han var ”beredd att lyssna” på Australiens förslag, rapporterar nyhetsbyrån UPI.
- Var och en av oss kommer att tänka på sin egen bakgrund, sade han. Bara för några år sedan fick vi en fristad i Australien när vi flydde undan våldet och Portugal och andra länder gav oss asyl, bostäder, mat och jobb. Nu är vi i en något bättre situation och vi borde kunna öppna våra dörrar för de som flyr från förföljelse eller extrem fattigdom.

Östtimor var tidigare en portugisisk koloni. 1975 ockuperades landet av Indonesien. 1999 organiserade FN en folkomröstning och efter en kaotisk tid då Indonesien vägrade acceptera resultatet av folkomröstningen tog FN över styret. 2002 blev landet självständigt.

Julia Gillard tog nyligen över makten i Labourpartiet och senare i år väntas val i Australien. Flyktingfrågan väntas bli omstridd i valrörelsen och det finns en skepsis i Australien mot att ta emot flyktingar.

Nu har dock parlamentet i Östtimor stängt dörren för att låta landet bli en temporär uppsamlingsstation för asylsökande asiater som vill till Australien. Östtimors vice premiärminister Jose Luis Guterres sade nyligen att Australien bör kunna lösa problemet själv. Han påpekade också att Australien kan öka biståndet till länder som Sri Lanka och Afghanistan för att minska antalet människor som söker sig därifrån.

Läs mer:
De mest utsatta riskerar att skickas tillbaka (Pressnotis från Amnesty 9 april)

Läs också

Krigsförbrytare får amnesti (Pressnotis från Amnesty 28 juni)


BBC