Kontroversiell invandrarlag kan strida mot konstitutionen
En distriktsdomare i Arizona hade på torsdagen en utfrågning om huruvida den kontroversiella invandrarlagen, som träder i kraft den 29 juli, strider mot den amerikanska konstitutionen eller inte. Utslag väntas inom kort.
Distriktsdomaren, Susan Bolton, lyssnade på argument från två perspektiv som båda är kritiska till lagen, den ena gruppen representerades av det amerikanska justitiedepartementet och den andra var den icke-statliga organisationen, American Civil Liberties Union.
Argumenten fokuserade på att lagen var rasdiskriminerande, att den ska förklaras ogiltig då den strider mot den amerikanska konstitutionen och hur den negativt påverkar invånarna i Arizona.
Justitiedepartementet menar att invandring är en fråga på federal nivå och gruppen American Civil Liberties Union anser, tillsammans med andra medborgarrättsgrupper, att lagen är rasistisk vilket skulle få djupgående effekter om lagen träder i kraft den 29 juli.
- Lagen kommer i första hand att påverka färgade personer, sade advokat Karen Tumlin efter utfrågningen.
Rättssalen var fylld av åhörare och utanför fanns många demonstranter. Sju motståndare till lagen greps under eftermiddagen för civil olydnad.
Advokater från Obama-administrationen medverkade även på utfrågningen, och menade att den nya lagen strider mot grundlagen. Bland dessa som tagit avstånd från lagen finns olika människorättsgrupper, en polisman från Arizona och Argentinas och Mexikos regeringar.
Lagen, som antogs av Arizonas guvernör Jan Brewer i april, ger polisen rätt att gripa dem som varken kan visa identitetshandlingar eller styrka sitt uppehållstillstånd i landet. Straffet kan bli upp till sex månaders fängelse och böter på 2 500 dollar. Enligt konstitutionen är straffet för illegal invandring utvisning. Arizona gränsar till Mexiko där man beräknar att 460 000 invandrare utan uppehållstillstånd finns bosatta. Lagen har blivit starkt kritiserad av president Barack Obama och har även resulterat i delstatliga sanktioner från bland annat Kalifornien.
Läs mer:
Mexiko tar ställning mot kontroversiell invandrarlag (Amnesty Press 24 juni 2010)
Ytterligare tio länder ställer sig bakom Mexiko
BBC/CNN |