FN-rapport läckte ut: Rwanda kommer att anklagas för folkmord i Kongo
I en FN-rapport som väntas publiceras i september kommer Rwanda anklagas för krigsförbrytelser i stor skala och landet kommer utpekas som ansvarigt för folkmord i grannlandet Demokratiska republiken Kongo. Den franska tidningen Le Monde har sett ett utkast till rapporten och The Guardian rapporterar att Rwanda har försökt stoppa rapporten genom att hota med att ta hem sina soldater i FN-operationer.
I vad The Guardian beskriver som ”en rapport utan motstycke” har OHCHR, kontoret för högkommissarien för mänskliga rättigheter, i en 600-sidig rapport kartlagt vad som hände i Demokratiska republiken Kongo under Rwandas krigföring i grannlandet. Rapporten omfattar två perioder.
Den första perioden handlar om när Rwanda, tillsammans med Uganda, hösten 1996 invaderade dåvarande Zaire. Med galjonsfiguren Laurent Kabila och den rebellrörelse, AFDL, som invasionsmakterna skapade intogs under våren 1997 huvudstaden Kinshasa och Mobutu störtades.
I östra delen av landet fanns den hutumilis som 1994 hade genomfört folkmordet i Rwanda, då cirka 800 000 människor - främst tutsier - hade mördats. Här fanns också flera miljoner civila hutuer. Hutumilisen hade full kontroll över flyktinglägren och Rwandas nya ledning med nuvarande presidenten Paul Kagame i spetsen ansåg att de utgjorde ett militärt hot. Fälttåget som störtade Mobutu innebar att hotet undanröjdes och många civila hutuer tvingades återvända till Rwanda.
Åtskilliga hundratusen hutuer flydde dock västerut, längre in i Zaire. Bland dessa fanns väpnad milis och rester av den rwandiska armén som hade deltagit i folkmordet men också många civila.
Enligt OHCHR:s rapport pågick en jakt på de flyende i månader medan humanitär hjälp till dem blockerades.
Enligt rapporten förekom talrika massakrer under jakten på hutuerna. Antalet offer uppskattas till tiotusentals människor. Många slogs ihjäl med hammare. De flesta av offren var barn, kvinnor, äldre och sjuka.
- De systematiska och omfattande attackerna innehåller sådana fördömliga inslag att de, om de prövades av en kompetent domstol, skulle kunna beskrivas som folkmord, konstateras i rapporten.
Den andra perioden omfattar kriget 1998-2003. Sommaren 1998 hade Laurent Kabila, som blivit president efter Mobutus fall, och Rwanda hamnat i konflikt. Rwandas armé gjorde ett försök att ta makten i Kinshasa men angolanska trupper räddade Kabilas regim. Rwanda och Uganda skapade nu nya rebellrörelser och ett krig inleddes där åtta afrikanska stater hade soldater på kongolesisk mark. Därtill kom 21 kongolesiska rebellgrupper. Plundringen av Kongos naturtillgångar var omfattande och mängder av krigsförbrytelser begicks.
I OHCHR:s rapport anklagas angolanska styrkor för att ha utnyttjat kriget för att ha avrättat flyktingar från enklaven Cabinda. Angolanska soldater plundrade och våldtog också under sin inblandning i Kongo.
Human Rights Watch välkomnade rapporten och sade enligt The Guardian att man hoppades att den ska bli en grund för att få ett slut på straffriheten.
För Rwanda är rapporten besvärande. Paul Kagame ledde RPF, Rwandas patriotiska front, i inbördeskriget från 1990 och har efter maktövertagandet som satte stopp för folkmordet 1994 fått stark sympati från omvärlden. USA och Storbritannien är nära allierade till Rwanda och landet blev förra året medlem i Samväldet. Paul Kagame vann nyligen en storseger i presidentvalet
men oppositionspolitiker hade fängslats och förhindrats att delta i valet.
Enligt The Guardian har Rwanda försökt stoppa rapporten. Paul Kagame varnade i juli FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon för att landet kommer dra tillbaka sina fredsbevarande soldater från Darfur och andra länder om rapporten publiceras.
Sedan rapporten läckt ut kommenterades den av Yolande Makolo vid presidentämbetet i Rwandas huvudstad Kigali:
- Rapporten är ett amatörmässigt NGO-jobb och den är skändlig. Ingen förnuftig människa tror att den kan vara till hjälp för någon.
Ulf B Andersson
27 augusti 2010
Läs mer
Le Monde om rapporten (franska)
Redan 1997-1998 försökte FN undersöka uppgifter om grova övergrepp i östra Kongo. Arbetet blockerades dock av Kabilas regim i Kongo.
Amnesty publicerade den 3 december 1997 rapporten
Deadly alliances in congolese forests
och Human Rights Watch kom den 6 oktober 1997 med What Kabila is Hiding: Civilian Killings and Impunity
Ulf B Andersson Amnesty Press |