Jordskredsseger för Paul Kagame i presidentvalet

Chrysolouge Karangwa, ordförande i Rwandas valkommission, sade på tisdagen att den sittande presidenten Paul Kagame går mot en jordskredsseger i presidentvalet. De första preliminära resultaten ger Kagame 93 procent av rösterna, rapporterar Reuters.

De preliminära resultaten visades på en jätteskärm på Amahoro-stadion i huvudstaden Kigali där anhängare till president Paul Kagame och det styrande partiet, RPF, Rwandas patriotiska front, hade samlats för att fira presidentens seger. I elva av 30 räknade valdistrikt hade Kagame fått 1 610 422 av 1 734 671 avgivna röster.
- Vi är här för att fira att vi tror att Paul Kagame har vunnit valet och han är en hjälte så jag vill ge honom allt mitt stöd, sade Alice Kamanzi när hon firade på stadion.
Paul Kagame dansade själv med sin familj och tackade alla som hade röstat på honom.

Paul Kagame och RPF invaderade i oktober 1990 Rwanda från grannlandet Uganda för att största den dåvarande regeringen av extrema hutuer som styrde Rwanda. RPF dominerades av tutsier som hade tvingats i exil. I april 1994 inledde hutuextremisterna ett folkmord där det uppskattas att omkring 800 000 tutsier och moderata hutuer mördades under 100 dagar. RPF intog under sommaren 1994 Kigali och de ansvariga för folkmordet flydde.

Pasteur Bizimungu från RPF, själv hutu, blev president medan Kagame var vicepresident. År 2000 avsattes Bizimungu och fängslades senare. År 2004 dömdes Bizimungu i en rättegång som kritiserades av bland andra Amnesty. Då hade Kagame 2003 valts till president med 95 procent av rösterna.

Rwanda har de senaste åren genomgått en snabb ekonomisk utveckling och regeringen pekar på att landet nu är ett av Afrikas säkraste.
- Ni kan se förvandlingen från ett samhälle i fruktan och hopplöshet till ett samhälle som är vibrerande och fyllt av hopp, sade Protais Musoni från regeringen till BBC.
Rwanda har under Paul Kagame arbetat ihärdigt med att förbättra landets anseende i omvärlden.

Brittiska The Guardian granskade förra veckan brittiska PR-firmor arbete för länder som har ett skamfilat rykte när det gäller mänskliga rättigheter. Kagame har anlitat Racepoint, en PR-byrå i London.
- När man googlade Rwanda förut så brukade det första man såg handla om folkmord, förklarade Cathy Pittman för The Guardian. Nu förser vi journalister med stories om ekonomi och kultur.

Rwanda har länge fått ett omfattande internationellt bistånd, däribland från Sverige. I ett pressmeddelande från svenska biståndsorganet Sida inför måndagens presidentval beskrevs landet så här:

”Rwanda är ett land som de senaste åren präglats av en god ekonomisk utveckling, men som bland annat kritiserats för bristande yttrandefrihet. Rwanda är ett traumatiserat land efter folkmordet för 16 år sedan och traumat påverkar den demokratiska utvecklingen i landet där politiken kretsar kring försoning.”
Från Sverige ges nu bland annat bistånd till den rwandiska valkommissionen och demokratibiståndet till Rwanda uppgår till 50 miljoner kronor per år mellan åren 2009-2013.

Formellt sett fanns det fyra kandidater till presidentposten vid måndagens val. Förutom Paul Kagame ställde också Prosper Higiro från liberala partiet, liksom socialdemokraten Jean Damascene Ntawukuriryayo och den enda kvinnliga kandidaten Alivera Mukabaramba från Partiet för framsteg och endräkt, upp i valet. Alla tre räknas dock som nära allierade till RPF.
Jean Damascene Ntawukuriryayo sade enligt BBC på ett valmöte att hans parti PSD ser sin politik som en fortsättning på RPF:s politik.
Han har dock med ilska tillbakavisat uppgifterna om att han bara är en galjonsfigur för Kagame.

Afrikanska unionens (AU) valobservatörer enligt nyhetsbyrån AFP på söndagen förklarade att valrörelsen varit fri från trakasserier och hot. Anil K Gayan, tidigare utrikesminister i Mauritius som ledde AU-delegationen, sade att de inte funnit några bevis för påtryckningar mot väljare. EU har denna gång valt att inte skicka några valobservaörer men ett antal ambassader, däribland Sveriges ambassad i Kenyas huvudstad Nairobi, skickade observatörer. Också Samväldet, där Rwanda upptogs som medlem i november 2009 trots att landet aldrig varit brittisk koloni, skickade observatörer.
Den nationella valkommissionen förklarade enligt BBC att valrörelsen varit utan problem och inga våldsincidenter har rapporterats,

Allt rapporteras ha gått lugnt till på valdagen men det som har hänt månaderna före valet har fått även Rwandas närmaste allierade som USA att uttrycka oro över bekymmersamma ingripanden från myndigheterna.
Två oppositionspartier, FDU-Inkingi och PS-Imberakuri, har förvägrats ställa upp i valet och ledarna, Victorie Ingabire och Bernhard Ntaganda har fängslats och Victorie Ingabire ska åtalas för förnekande av folkmord. Det gröna partiets vice ordförande André Kagwa Rwisereka mördades i juli.

I juni utsattes Kayumba Nyamwasa, tidigare rwandisk general som gått i exil i Sydafrika, för ett mordförsök. Den 24 juni mördades journalisten Jean-Leonard Rugambage utanför sitt hem i Kigali. Han arbetade med att kartlägga mordförsöket på exgeneralen och samma dag han mördades publicerade hans tidning, Umuvugizi, en artikel om att rwandiska underrättelsetjänsten låg bakom försöket att mörda Kayumba Nyamwasa.

Umuvugizi är en av de tidningar i landet som nu i praktiken har förbjudits. Reportrar utan gränser har fördömt de nya åtgärderna mot medierna i landet och undrade i ett uttalande ”hur ett normalt val kan hållas utan en fri press och utan att väljarna får tillgång till oberoende information?”. Reportrar utan gränser varnade:
- Vad vi ser är inte ett öppet presidentval utan en noga iscensatt övning vars syfte är att Paul Kagame ska återvända till presidentämbetet.

Amnesty Press om Rwanda:

Hur dog gröna partiets vice ordförande? (22 juli)


Mord och försvinnande inför valet (2 juli)

Presidentkandidat gripen och generaler suspenderade (23 april)

Journalist dömd till livstids fängelse (16 december 2009)

Amnesty inför valet i Rwanda

Pre-election attacks on Rwandan politicians and journalists condemned (Amnesty 5 augusti)

==

Rwanda: Silencing Dissent Ahead of Elections (Human Rights Watch 2 augusti)


Reuters