Vissa framsteg i kampen mot kvinnlig könsstympning

Den senegalesiska regeringen har satt som mål att kvinnlig könsstympning inte ska förekomma i landet efter 2015. Men medan könsstympningarna har minskat något finns det fortfarande religiösa ledare i regionen som förespråkar sedvänjan, rapportera nyhetsbyrån IPS.

Nyligen möttes religiösa ledare från 60 av de 300 byarna i området runt staden Podor och godkände en deklaration om att upphöra med könsstympningar samt för tidiga och påtvingade äktenskap. Dock har andra religiösa ledare uttalat sig mot deklarationen och försvarar sedvänjan som en del av lokala traditioner.

På det lokala sjukhuset i staden, som ligger i norra Senegal, uppger personalen att problemen med kvinnlig könsstympning fortfarande är stora.

Kvinnlig könsstympning har varit förbjudet enligt lag i Senegal sedan 1999, men i praktiken har sedvänjan praktiserats i stor omfattning i Podor, trots att organisationer har genomfört kampanjer mot sedvänjan.

Organisationen Tostan (som betyder ”genombrott” på språket wolof) uppmuntrar kvinnor och marabuter, religiösa asketer, att överge sedvänjor som kvinnlig könsstympning och tvångsäktenskap. Abdoulaye Kandé, organisationens regionala samordnare, förklarar att uttalanden mot kvinnlig könsstympning inte handlar om att uttala sig mot islam eller om ett försök att införa sociala normer i strid med de lokala traditionerna.

  • Den senegalesiska regeringen har satt som mål att könsstympningarna ska vara ett minne blott år 2015. Vår organisation måste hitta ett effektivt sätt att samarbeta med myndigheterna för att kunna sätta stopp för kvinnlig könsstympning och tvångs- och barnäktenskap.

Men Amadou Ba, sociolog vid Gaston Berger-universitetet i Saint-Louis, en stad inte långt ifrån Podor, säger att sedvänjorna inte kan avskaffas på en dag. Först måste fördelarna med att upphöra med ingreppen bli tydliga för lokala ledare:

  • Kvinnlig könsstympning och tidiga eller påtvingade äktenskap är djupt rotade i samhällena kring Podor. Hur kan man annars förstå att en ung flicka som inte blivit omskuren blir utfryst av andra kvinnor? Hon anses inte vara en kvinna. Därför är det att föredra att organisationer som bekämpar kvinnlig könsstympning arbetar för nya strategier och tillvägagångssätt för att hantera situationen.

Enligt vissa religiösa ledare i regionen är det i strid med islam att förbjuda kvinnlig könsstympning och tidiga äktenskap. Thierno Hamath Mbodj, som är imam i en av moskéerna i en annan stad i området, säger att islam aldrig förbjudit kvinnlig könsstympning eller att unga flickor blir bortgifta.

  • Islam påbjuder omskärelse av flickor. Dessa traditioner har funnits länge och har aldrig haft någon negativ inverkan. Ingen kan förbjuda det som islam tillåter, säger han.

Men Gamaji Saré, en imam från Podor, delar inte hans uppfattning.

  • Vissa säger att det är påbjudet, och andra motsatsen. Religiösa ledare måste mötas och komma överens om att frångå sedvänjan eftersom alla vet att det är förbjudet enligt lag. Inte ens islam godkänner utövandet, det är mer som en del av vår tradition.

Aminata Ba Diallo, som tidigare omskar flickor i Podor, säger att sedvänjan har blivit mindre vanlig:
- Jag talade med en vän som fortfarande utför omskärelser. Hon beklagade sig över att föräldrar inte längre kommer med sina döttrar till henne. I mina kvarter har endast tolv flickor omskurits sedan januari och deras föräldrar har hotats av myndigheterna. Utövandet minskar.

Barnmorskan Fatou Diaw Sène som arbetar på ett sjukhus i Podor berättar om de svåra konsekvenserna av kvinnlig könsstympning. Bortsett från att klitoris avlägsnas och sexualiteten skadas så riskerar kvinnorna även att drabbas av stelkramp, fistlar och komplikationer i samband med förlossningar.

Maodo Malick Diop, som arbetar som läkare i Podor, förklarar att de ofta tvingas göra kejsarsnitt i samband med förlossningar där kvinnorna är könsstympade:
- Kvinnlig omskärelse är en sedvänja som bör fördömas, säger han.

**Koffigan E. Adigbli_
Podor, Senegal

Läs mer

Samhällen enade för att bekämpa könsstympning (Amnesty Press 29 maj 2007)

Unicef: ”Kvinnlig könsstympning kan avskaffas inom en generation” (Amnesty Press 6 februari 2006)

Framgångssagan Molly Melching: »Könsstympning på väg att försvinna i Afrika« (Amnesty Press nummer 2/2003)

Läs också

Amnesty-kampanj om FGM


IPS