Våg av självbrännare i Nordafrika

Fram till nyligen var självbränning ett extremt ovanligt fenomen i arabvärlden. Men under den senaste veckan har över 20 fall rapporterats från olika länder i Nordafrika. Tre personer har hittills avlidit av sina brännskador, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Revolten i Tunisien inleddes när den 26-årige grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi inför allmänheten satte eld på sig själv i mitten av december i protest mot att myndigheterna hade konfiskerat hans vagn. Bouazizi avled i början av året men hans desperata aktion satte igång en händelsekedja som till sist ledde till att landets president Zine El Abidine Ben Ali tvingades fly från det land som han styrt med järnhand sedan 1987.

Analytiker menar att revolten i Tunisien har inspirerat miljontals förtryckta araber som är frustrerade över sina svåra levnadsomständigheter och de små möjligheter de har att kunna påverka sina liv. Många har följt utvecklingen i Tunisien och undrat om något liknande skulle kunna ske även i deras hemländer.

Historien om hur en grönsakshandlares fruktansvärda självmord kunde leda till att en tyrann störtades tycks även ha inspirerat många andra, och rapporterna om nya självbränningar har avlöst varandra den senaste tiden.

Den 15 januari, dagen efter att Ben Ali hade störtats, brände en 37-årig algerisk man sig själv till döds. Sedan dess har det kommit rapporter om minst 22 ytterligare självbränningar från Algeriet, Mauretanien, Marocko, Saudiarabien och Egypten. Motiven till dåden har varierat, men enligt sociologen Michael Biggs vid universitetet i Oxford är det uppenbart att det rör sig om politiska handlingar.
- Dessa personer kan ha varit utsatta för personliga missförhållanden men det är tydligt att de anser att problemen beror på det politiska systemet, säger Michael Biggs, som forskat om självbränningar.

Sedan 1960-talet finns det över ett tusen dokumenterade fall där människor i fler än 25 olika länder valt att tända eld på sig själva. Över hälften av fallen har inträffat i Indien, Vietnam och Sydkorea.

Fram till nu har det dock varit mycket ovanligt med självbrännare i den muslimska världen, kanske beroende på islams stränga förbud mot både självmord och kremeringar.
- Det är ett vanligare fenomen österut. Inom buddhismen och hinduismen har elden en mer helig karaktär, och att bränna lik är en accepterad metod för att hantera döda kroppar, så det betraktas inte som lika fruktansvärt som det gör inom kristna och muslimska traditioner, säger Michael Biggs till IPS.

Bilder av självbrännare berör människor djupt, och handlingen kan vara en effektivt metod för att skapa opinion och dra till sig världens uppmärksamhet. Bilderna på den äldre buddistmunken Thich Quang Duc som brände sig själv till döds på öppen gata i Sydvietnams huvudstad Saigon 1963 är starkt förknippade med Vietnamkriget och var djupt bidragande till att krigsmotståndet växte sig starkt i USA.

Michael Biggs påpekar att självbrännare inte bara chockerar människor, utan också väcker sympati. Som politisk protest har metoden använts av bland andra sydkoreanska arbetare, av tjecker som protesterade mot den sovjetiska ockupationen 1968 och av högkastiga indier.

  • Men fallet med Bouazizi är antagligen det mest framgångsrika exemplet. Den tunisiska regeringen föll snabbt eftersom hans enskilda aktion inspirerade så många att bege sig ut på gatorna. Metoden var också framgångsrik i Sydvietnam – men där tog det fem månader, och sex munkar och en nunna hann dö, innan regimen störtades.

Att självbrännare ofta lyckats uppnå resultat kan vara ett av skälen till att arabiska politiker och regimvänliga medier nu försöker beskriva den långa raden av fall med att hänvisa till att det rör sig om icke-politiska dåd som utförts av psykiskt instabila personer. ”Självmord har blivit en fluga och används som utpressning”, skriver den statliga egyptiska tidningen Al-Akhbar i en artikel om en man som ska ha hotat att tända eld på sig själv efter att myndigheterna upprepade gånger nekat honom rätten till en bostad.

Regeringarna i flera arabiska länder har försökt att motarbeta självbränningarna genom att uppmana de religiösa ledarna att tydligt hänvisa till islams förbud mot självmord. Imamer vid de övervakade moskéerna i Egypten och Algeriet hävdade i samband med den senaste fredagsbönen att självmordstankar härstammar från en bristande tro.

Islams ledande religiösa institution, Al-Azhar, gjorde i förra veckan ett utskick där man slog fast att självmord strider mot islam – även om det utförs som en politisk eller social protest.

Sheikh Yusuf al-Qaradawi, andlig ledare för det förbjudna Muslimska brödraskapet i Egypten, skriver i ett pressmeddelande att landets ungdomar måste vörda livets helighet. Men han anklagar samtidigt de repressiva regimer som enligt honom driver människor in i desperation. ”Kära unga män, ta vara på era liv eftersom de är en stor gåva från Allah, och tänd inte eld på er själva eftersom det är tyrannerna som borde brinna. Ha tålamod och var envisa. Morgondagen kommer snart”, skriver Sheikh Yusuf al-Qaradawi.

**Cam McGrath_
IPS/Kairo

Amnesty om Tunisien:

Politiska fångar släppta (19 januari)


Mänskliga rättigheter måste respekteras även i ett krisläge (16 januari)

Våldet och övergreppen mot protesterna måste upphöra (11 januari)

Amnestys blogg från Tunis


IPS