Nyfunna gravar i Kashmir kan innehålla tusentals försvunna

Över två tusen omärkta gravar har nyligen upptäckts i indiska Kashmir nära gränsen mot Pakistan. Människorättsaktivister menar att gravarna kan innehålla kvarlevorna efter en del av de närmare 10 000 personer som försvunnit spårlöst i samband med den långvariga konflikten i regionen. Nu kräver de anhöriga att de begravda kropparna identifieras, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Gravarna har upptäckts i närheten av den så kallade gränskontrollinjen mellan Indien och Pakistan i den mellan länderna hårt omtvistade delstaten Kashmir. Människorättsaktivister menar att gravarna kan innehålla kvarlevor efter spårlöst försvunna personer, snarare än liken efter väpnade rebeller som skjutits till döds i samband med att de försökt ta sig över gränsen mellan länderna.

Jammu och Kashmirs människorättskommission, SHRC, publicerade den 21 augusti en rapport där man slog fast att man funnit 2 156 omärkta gravar i närheten av gränskontrollinjen. Detta efter en tre år lång undersökning.

Srinagar-baserade Förbundet för föräldrar till försvunna personer, APDP, bedömer att närmare 10 000 personer försvunnit spårlöst i den indiska delen av Kashmir under den långvariga konflikten mellan separatister och den indiska armén. Nu hoppas APDP att man ska få hjälp med att identifiera de återfunna kropparna med hjälp av DNA-teknik.
- Vi vädjar till de internationella människorättsorganisationerna och de indiska myndigheterna att man ser till att de begravda blir identifierade, säger Parveena Ahanger, ordförande för APDP.

Enligt SHRC:s rapport kan de återfunna gravarna, som finns spridda på 38 olika platser i Kashmir, mycket väl innehålla kvarlevorna efter personer som försvunnit spårlöst.
Den indiska armén och polisen i Kashmir har konsekvent hävdat att de gravar som finns i närheten av gränskontrollinjen innehåller lik efter väpnade separatister som dödats i strid.

Så sent som den 20 augusti sköt armén ihjäl tolv beväpnade personer som försökte ta sig över gränskontrollinjen och en indisk soldat dödades.

Analytiker i New Delhi menar att de gravar som nu återfunnits troligen innehåller liken efter en del av de infiltratörer som den indiska regeringen menar regelbundet försöker ta sig över till den indiska sidan av denna gräns som snarare är en vapenstilleståndslinje i den långvariga konflikten mellan Indien och Pakistan.
Pakistan förnekar att man ger militärt stöd till separatisterna, utan bara bistår med moraliskt och diplomatiskt stöd.

  • Gränskontrollinjen är en gräns som bevakas av tunga trupper på båda sidor och med hjälp av ett elstängsel på den indiska sidan. Alla som försöker ta sig över riskerar att bli skjutna, säger Rajeswari Rajagopal, analytiker vid den New Delhi-baserade tankesmedjan Observer Research Foundation.

Enligt Rajeswari är det svårt för den indiska militären att fastställa identiteten på de separatister som försöker ta sig över gränsen.

  • Det råder förvirring mellan de rebeller som dödas längs gränsen i samband med skottlossningar och de personer som dödas i det som kallas ”fejkade sammandrabbningar”. Myndigheterna bör använda sig av DNA-tester och andra metoder för att undvika fler spekulationer, säger Rajeswari.

Rapporter om iscensatta, eller fejkade, dödsskjutningar förekommer ofta i indisk press. Den 8 augusti hävdade indiska säkerhetsstyrkor att man lyckats döda en av de väpnade separatisternas högsta militära ledare efter en tolv timmar lång eldstrid i distriktet Poonch. Senare utredningar visade dock att den person som skjutits till döds istället var en psykiskt sjuk person som plockats upp i ett annat distrikt.

  • Dessa händelser avslöjar hur allvarligt det är med denna trend inom den indiska armén där oskyldiga civila dödas i jakten på medaljer och befordringar, säger den kashmiriske separatistledaren Mirwaiz Umar Farooq till IPS.

Amnesty International skriver i ett pressmeddelande efter SHRC:s rapport att det nu krävs snabba åtgärder för att se till att de bevis som nu återfunnits säkras, samt att man går vidare i utredningarna genom att också granska de rapporter om ”fejkade sammandrabbningar” som förekommit över hela Kashmir.

Athar Parvaiz
IPS/Srinagar

Läs mer

India: Need for urgent action as police report confirms existence of unmarked graves of disappeared persons in Jammu and Kashmir (Amnesty 22 augusti)

Civila dödas i iscensatta ”gränskonfrontationer” (Amnesty 29 juni 2010)

Kashmir åter en krutdurk (reportage i Amnesty Press nr 5/2008)


IPS