Historisk dom: Staten ska betala för massakern 1947 i Rawagedeh i Indonesien

Den 9 december 1947 utförde kolonialstyrkor från Nederländerna en massaker i byn Rawagedeh på ön Java i Indonesien. Enligt officiella uppgifter i Nederländerna dödades 150 män och pojkar medan indonesiska överlevande talar om 450 döda. Den 14 september slog en domstol i Haag fast att den nederländska staten bär ansvaret och beordrade att anförvanter till de dödade ska få ersättning.

Efter slutet på den japanska ockupationen av Nederländska Ostindien utropades i augusti 1945 Indonesien som en självständig stat. Nederländerna vägrade dock godta detta och ett krig mot självständighetsrörelsen inleddes som slutade först 1949 då kolonialtiden var över.

I en rapport från FN 1948 beskrevs händelserna i byn Rawagedeh (som nu heter Balongsari) på västra Java som avsiktlig och hänsynslös. I en nederländsk rapport 1968 erkändes att landets styrkor begått övergrepp i Indonesien men det förklarades med att de nederländska styrkorna agerade i ett läge med terrorattacker och gerillakrig mot kolonialmakten.

Först sedan en TV-dokumentär tagit upp massakern i Rawagedeh erkände regeringen 1995 att summariska avrättningar hade genomförts i byn. Regeringen förklarade dock att det inte längre var möjligt att väcka åtal mot de skyldiga.
År 2005 uttryckte dåvarande utrikesministern Ben Bot djup ånger för de brott som nederländska styrkor gjort sig skyldiga till.

Domen i Haag betraktas som historisk, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. Sedan en överlevande från massakern och sju änkor år 2008 stämt den nederländska staten finns nu en dom. Staten ska betala ett skadestånd för de massaker som utfördes 1947. För Saih Bin Sakam, som överlevde massakern, kom dock domslutet försent. Skadeståndet kommer gå till hans släktingar då han själv avled i en ålder av 88 år i maj i år.
– Rättvisa har skipats, asde Liesbeth Zegveld som företrätt de efterlevande, enligt Associated Press. Det här innebär att staten inte bara kan sitta och hålla tyst i 60 år och hoppas på att fallet ska försvinna genom att folk dör.

Den nederländska statens representant, Bert-Jan Houtzagers, uttryckte förvåning över domslutet och sade att staten ska studera domen noga innan man bestämmer sig för att eventuellt överklaga. Formellt sätt hade tidsgränsen för att stämma staten redan gått ut 1952 men domstolen beslöt att brotten som begicks var så allvarliga att ingen hänsyn togs till detta.
Enligt nyhetsbyrån AFP blir nu nästa steg att bestämma skadeståndets storlek. Det återstår att se om den historiska domen kommer innebära ytterligare krav på skadestånd för kolonialmaktens brott i Indonesien.


Associated Press