Glöden tycks falnat ett år efter att Mubarak störtades

Onsdag 25 januari har det gått exakt ett år sedan upproret mot Hosni Mubaraks regim i Egypten inleddes. Flera grupper har i samband med årsdagen uppmanat massorna att återigen inta Tahrirtorget i Kairo, denna gång för att protestera mot militärstyret. Många bedömare menar dock att det kommer att bli svårt att återigen tända den revolutionära glöden hos massorna, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Det tycks som de flesta egyptier nu framför allt önskar stabilitet och en lugn utveckling mot ett demokratiskt styre.
- Jag betvivlar att vi kommer att få uppleva en ny ”Vredens dag” på samma sätt som vi gjorde den 25 januari förra året. Många är trötta på demonstrationer och är nu mer bekymrade över hur de ska lyckas tillgodose sina vardagliga behov, säger Amr Hashem Rabie, politisk analytiker vid Al-Ahrams center för politiska och strategiska studier.

Flera revolutionära organisationer, både liberala och vänstersinnade, har sedan slutet av förra året uppmanat till landsomfattande protester i samband med årsdagen av revolutionens inledning. Organisatörerna vill återigen samla massorna, denna gång med krav på att landets styrande militärråd omedelbart ska lämna över makten till civila myndigheter.

Ahmed Maher, vid organisationen 6 april – en ungdomsrörelse som var ledande under revolutionen – säger till IPS att militärrådet omgående bör överlämna makten till en tillfällig ledare som utsetts av parlamentet till att styra landet fram till att presidentval hållits och en ny konstitution har skrivits.
Demonstranterna kommer även att vidhålla sina tidigare krav – ett slut på rättegångarna där civila döms av militärdomstolar, samt att alla som gripits av militären under det gångna året släpps fria.

I ett försök att få med sig massorna har flera grupper genomfört kampanjer för att uppmärksamma de övergrepp som militären på senare tid har utsatt demonstranter för. I november förra året dödades dussintals demonstranter av säkerhetsstyrkor i närheten av Tahrirtorget. Även under december utbröt kravaller.

Men intresset för de planerade demonstrationerna tycks vara låg bland många egyptier som i stället hänvisar till den tidsplan för en övergång till demokrati som lagts fram av militärrådet.

  • Vi höll nyligen det första fria parlamentsvalet på många årtionden och runt hörnet väntar presidentval. Jag förstår inte varför dessa människor fortsätter att protestera. Återkommande strejker och demonstrationer leder bara till ökad instabilitet och slår mot den redan utsatta ekonomin, säger taxichauffören Ibrahim Sayyed, 45.

Den 35-årige ingenjören Mohamed Ashraf instämmer.
- Jag stödde revolutionen för att få bort Mubarak, men nu har det hållits fria val och folket har sagt sitt. De som uppmanar till en ny resning förordar kaos och ett försvagat Egypten, de sätter kortsiktiga politiska intressen före landets välmående, säger Ashraf.

Nyligen stod det klart att det första parlamentsvalet som hållits i landet efter Mubarakregimens fall resulterat i en jordskredsseger för landets islamistiska partier, som tillsammans fick över 75 procent av rösterna.

Enligt planerna ska presidentval hållas i mitten av juni, och därefter ska militärrådet enligt upprepade försäkringar lämna makten.

Även bland de grupper som var aktiva under revolutionen riktas kritik mot onsdagens planerade demonstration. Magdi Sherif, ordförande för Revolutionens väktare, ett parti som bildades förra året, är mycket kritisk till dem som kräver ett snabbt maktskifte i landet.

  • Trots en del misstag så har militärrådet lyckats ordna ett fritt parlamentsval med ett oöverträffat högt valdeltagande. Att vissa politiska krafter, i synnerhet de som kontrollerar större delen av de privata medierna, är missnöjda med resultatet innebär inte att de har rätt att äventyra hela valprocessen genom att uppmana till ett nytt uppror, säger Sherif till IPS.
    Han menar dock att om militärrådet vägrar att lämna över makten efter det kommande presidentvalet så finns det anledning att samla massorna på Tahrirtorget igen.

Fembarnsmamman Umm Ismail Ahmed, 50, deltog tillsammans med sina barn under fjolårets protester. I dag är hon mer oroad över en ökad kriminalitet, och det faktum att det råder brist på vissa basvaror.
- Nu behöver vi ett visst lugn under åtminstone några månader, för att kunna hantera inrikesproblemen, säger hon.

Det styrande militärrådet planerar att uppmärksamma årsdagen av revolutionen genom att anordna festligheter på Tahrirtorget – samtidigt som den planerade demonstrationen. Detta har lett till farhågor om sammanstötningar.

Ahmed Maher, vid organisationen 6 april, understryker dock att demonstrationen kommer att vara fredlig.

-Alla grupper som kommer att delta vid protesterna på Tahrirtorget har vidtagit åtgärder för att förhindra sammanstötningar, säger Maher och påpekar att medlemmarna i hans organisation har fått instruktioner om att lämna platsen om våldsamheter bryter ut.

Muslimska brödraskapet, vars nybildade politiska gren, Frihets- och rättvisepartiet, hade stora framgångar i parlamentsvalet, är kritiska till den planerade demonstrationen. Gruppens medlemmar kommer heller inte att delta i de festligheter som anordnas på Tahrirtorget, men har meddelat att man kommer att ha deltagare på plats i syfte att bidra med säkerhet.

Analytikern Amr Hashem Rabie tror att demonstranterna kommer att samla fler deltagare än de som planerar att samlas på Tahrirtorget för att fira årsdagen.
- Detta eftersom flera av de revolutionära kraven ett år senare fortfarande inte har infriats – de vardagliga förhållandena har inte förbättrats, korrumperade tidigare regimföreträdare har fortfarande inte åtalats, och anhöriga till demonstranter som dödades har fortfarande inte fått någon upprättelse.

Rabie menar att det skulle vara mycket olyckligt om det bryter ut våldsamheter i samband med årsdagen.
- Det skulle bara förvärra situationen och leda till mer kaos – vilket är det sista som Egypten behöver just nu, säger Rabie.

Adam Morrow och Khaled Moussa al-Omrani
IPS/Kairo

**Läs mer från Amnesty Press_

Egypten: Religiösa motsättningar ökar (Amnesty Press nr 5/2011)

Egypten: »En stulen revolution« (Amnesty Press nr 5/2011)

Kairo, november 2011 (Amnesty Press 2 december 2011)

Fria fackföreningar växer fram i det nya Egypten (18 juli 2011)

Efter Mubarak – ska militären införa demokrati? (Amnesty Press nr 1/2011)

Vilket hyckleri! (Ledare i Amnesty Press nr 1/2011)

Läs också
Amnesty om arabiska våren

Egypten: Bloggare släppt (24 januari)


IPS