UÇK-ledare frikänd av EU-domstol i Pristina

En domstol i Kosovos huvudstad Pristina frikände på onsdagen Fatmir Limaj och tre andra medlemmar i UÇK, Kosovas befrielsearmé, från anklagelserna om tortyr och mord på serbiska fångar i fängelset i Klecka 1999.

Domstolen i Pristina är en del av Eulex, EU:s mission i Kosovo för rättsfrågor. I domslutet konstaterades att de åtalade, däribland Fatmir Limaj, inte var skyldiga till anklagelserna om övergrepp mot serbiska fångar under kriget i Kosovo.
Enligt BBC sade Fatmir Limaj att den friande domen visar att kriget mot det serbiska styret var rättvist. Limaj är numera politiker och stödjer Hashim Thaçi, Kosovos premiärminister. Han frikändes år 2005 av FN-tribunalen i Haag.

2 maj 2012

Ett av nyckelvittnena i processen mot Fatmir Limaj , Agim Zogaj, hade av Eulex skickats till Tyskland men hittades i oktober förra året hängd i ett träd. Polisen i Duisburg förklarade att det var självmord men hans bror, Afrim Zogaj, uttryckte tvivel.
– Det är inte möjligt att han tog livet av sig, sade han till New York Times. Om han gjorde det så var det därför att han tvingades till det.

I Haag ska FN:s krigsförbrytartribunal på onsdagseftermiddagen sammanträda för att fastställa fortsättningen i det uppmärksammade målet mot Ramush Haradinaj, premiärminister i Kosovo 2004-2005, Idriz Balaj och Lahi Brahimaj. De två förstnämnda UÇK-ledarna friades av FN-tribunalen år 2008 medan Brahimaj dömdes till sex års fängelse. År 2010 beordrade FN-tribunalen för första gången någonsin att en ny rättegång skulle hållas då det framkommit att vittnen utsatts för påtryckningar. I den nya rättegången, som rör sex av de ursprungliga 37 åtalspunkterna, har åklagarna försökt bevisa att serber, romer och albaner utsatts för krigsförbrytelser.

Läs mer
Krigsförbrytartribunalen om åtalet mot Haradinaj, Balaj och Brahimaj

Från Amnesty Press

Förre premiärministern Ramush Haradinaj greps igen - i häkte i Haag (26 juli 2010)

Haradinaj frikänd i Haag (3 april 2008)

Ulf B Andersson
BBC