Förre premiärministern Ramush Haradinaj greps igen - i häkte i Haag

Förra veckan beslöt appellationskammaren vid FN:s Jugoslavientribunalen i Haag att en ny rättegång ska hållas mot Kosovos förre premiärminister Ramush Haradinaj. Han frikändes i april 2008 för anklagelser om mord, tortyr och våldtäkt på civila och det beslutet hyllades av många kosovoalbaner.

Ramush Haradinaj tillhörde under kriget i UÇK, Kosovas befrielsearmé, som 1997 gjorde uppror för att få ett slut på det serbiska styret över Kosovo. Han ställdes inför rätta av FN-tribunalen tillsammans med Idriz Balaj och Lahi Brahimaj för att ha förföljt och kidnappat civila i Dukagjin-området 1998. Tribunalens åklagare ansåg att de genom övergrepp mot civila serber, romer och albaner, som anklagades för att samarbeta med serber, hade gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. 2005 avgick Ramush Haradinaj som premiärminister och överlämnade sig till tribunalen i Haag.

I april 2008 kom domarna. Ramush Haradinaj och Idriz Balaj frikändes medan Lahi Brahimaj dömdes till sex års fängelse för tortyr av fångar i UÇK:s fångläger i Jablanica. Åklagarsidan överklagade domen och förra veckan kom appellationskammarens utslag och inför offentliggörandet utfärdades en förseglad arresteringsorder.
Den 21 juli tillkännagav tribunalens språkrör Nerma Jelacic att Ramush Haradinaj hade gripits i Kosovo och flugits till Haag.

Patrick Robinson, ordförande vid Jugoslavientribunalen, sade enligt al-Jazira att beslutet att genomföra en ny rättegång när det gäller sex av de ursprungliga 37 åtalspunkterna kommit då hänsyn inte hade tagits till vittnespåtryckningar under rättegången.
Rättegången kännetecknades av en ovilja från vittnen att framträda vid tribunalen. Denna ovilja handlade troligen om att de hade utsatts för hot.

Något datum för den nya rättegången mot de tre UÇK-ledarna har inte tillkännagivits i Haag.

Radio B92 i Belgrad rapporterade i torsdags att den serbiska krigsförbrytarkammaren också har inlett tre olika undersökningar om att Ramush Haradinaj har gjort sig till krigsförbrytelser. Enligt tidningen Danas ska det totalt handla om mord på 58 personer. På fredagen rapporterade tidningen Politika om ännu fler detaljer och uppgav att det totalt skulle handla om 500 personer som dödades av UÇK. Serbien ska redan för sex år sedan ha utfärdat en arresteringsorder mot Haradinaj.

Enligt uppgifterna i tidningen Politika anklagas också Haradinaj för inblandning i organhandel. Det har påståtts att civila serber efter krigsslutet bortfördes från Kosovo och i norra Albanien ska ha mördats efter att organ hade avlägsnats. Dessa anklagelser har ännu inte bevisats.

Läs mer om beslutet i Haag

Läs mer om domen 2008


ICTY (Haagtribunalen)