Waad Mohammed spelar huvudrollen som Wadjda i ”Den gröna cykeln”.

» Filmer

Waad Mohammed spelar huvudrollen som Wadjda i ”Den gröna cykeln”.

Ljuvlig saudisk pionjärfilm

Den första saudiarabiska filmen helt inspelad i landet är gjord av Haifaa Al Mansour och handlar om en 10-årig flickas dröm om en cykel. Detta i ett land där kvinnor varken får köra cykel eller bil. En ljuvlig film!

filmer | 2013-03-11
Av: Lisa Silver
Waad Mohammed spelar huvudrollen som Wadjda i ”Den gröna cykeln”.

Waad Mohammed spelar huvudrollen som Wadjda i ”Den gröna cykeln”.

Film: Den gröna cykeln
Regi & manus: Haifaa Al Mansour
Skådespelare: Waad Mohammed, Reem Abdullah ,Abdullrahman Al Gohani, Sultan Al Assaf
Land: Saudiarabien
Speltid: 98 min

Om Wadjda bara hade en cykel så hade hon kunnat cykla ikapp med sin bästa vän Abdullah. Och Wadjda vet att hon skulle vinna, hon vet också att hon ska skaffa en cykel oavsett vad som krävs och hon vet exakt vilken cykel hon ska ha – den är grön och har färgade band som hänger från styret. Berättelsen om 10-åriga Wadjda och hennes familj utspelar sig i Saudiarabien, ett land där kvinnor inte får köra bil eller cykla och vuxna kvinnor ska bära heltäckande kläder på allmän plats.
För Wadjdas mamma innebär det bland annat att hon måste tampas med svårigheterna att pendla till jobbet utan att ha möjligheten att köra bil och att hon oroar sig för att hennes make ska ta en bihustru. För Wadjda innebär det att hon inte får vara med på tavlan över familjens släktträd och att hon nekas det hon allra helst vill ha, en cykel. Kampen för den gröna cykeln spinner en röd tråd genom hela filmen Den gröna cykeln och runt omkring huvudtemat grenar de andra personernas vardag och liv ut sig och ger tillsammans en intressant och nyanserad skildring av livet i Saudiarabien.

Reem Abdullah spelar mamman. Hon är en av Saudiarabiens mest kända skådespelare.

Reem Abdullah spelar mamman. Hon är en av Saudiarabiens mest kända skådespelare.

Filmen lyckas verkligen ta upp ett tungt tema utan pekpinnar eller stereotypa offer- och förövarroller och trots att det finns hjärtknipande scener så är det överlag en varm feelgood-film. För varje hinder eller person som sätter käppar i hjulet för Wadjda så finns det också någon som hjälper henne, ofta efter påtryckningar från Wadjda. Som cykelhandlaren som påpekar att Wadjda inte har råd med cykeln och trots att han vet att flickor inte cyklar så reserverar han ändå cykeln för Wadjda, som ofta kommer till affären för att kontrollera att hennes älskade cykel är kvar. Eller hennes vän Abdullah som i smyg lär Wadjda att cykla uppe på taket till Wadjdas hus.

Personporträtten är trovärdiga och mångsidiga, fotot är snyggt och berättelsen är briljant i sin enkelhet men kanske bäst av allt är berättarperspektivet. Den skickliga skildringen av Wadjdas med- och motgångar ur hennes perspektiv gör det lätt att återuppleva och minnas hur det var att vara ett barn.
Den gröna cykeln är Haifaa Al Mansour långfilmsdebut och den första filmen av en kvinnlig regissör i Saudiarabien och därtill den första filmen som någonsin har spelats in helt i Saudiarabien. Förhoppningsvis är det den första i raden av många fler filmer därifrån – jag vill se många fler filmer av Al Mansour. Premiärdatum var passande nog fredag 8 mars, den internationella kvinnodagen.

Lisa Silver
[email protected]

Läs mer om Saudiarabien

Palmepriset till människorättskämpar i Tunisien och Saudiarabien – Amnesty Press har träffat Radhia Nasraoui och Samar Badawi (Amnesty Press 31 januari 2013)

Kvinnornas hopp. Författaren Badriya al-Bishr vågar utmana Saudiarabiens stenhårda mansvälde – artikel i Aftonbladet av Nedjma Boucheloukh 20 december 2012

One year on, Saudi Arabian women still driving their way to greater freedom (Amnesty 15 juni 2012)

filmer | 2013-03-11
Av: Lisa Silver