I Putins rike
I Ryssland har president Vladimir Putin ett säkert grepp om makten. Peter Pomerantsev skildrar i ”Ingenting är sant” systemet inifrån medan Per Leander i ”Kampen mot Putin” berättar om den proteströrelse som växte fram år 2011 men som idag är försvagad.
böcker | 2016-09-26 Av: Christoffer Dahlin Även publicerad i AmnestyPress #2/2016 |
Ingenting är sant av Peter Pomerantsev. Foto: Ordfront förlag
Bok: Ingenting är sant och allting är möjligt. Det nya Rysslands surrealistiska själ
Författare: Peter Pomerantsev
Översättare: Djordje Zarkovic, Helena Hansson
Förlag: Ordfront Förlag
Bok: Kampen mot Putin. Den ryska proteströrelsens uppgång och fall
Författare: Per Leander
Förlag: Verbal förlag
På nyårsafton 1999 höll Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin ett TV-sänt tal till nationen. Han bad folket om ursäkt, för att ”mycket av det som vi trodde skulle bli lätt, visade sig smärtsamt svårt”. Jeltsin lämnade över makten till Vladimir Vladimirovitj Putin, som har dominerat rysk politik sedan dess. Men hur har Putin kunnat samla makten kring sig? Det skildras i två aktuella böcker.
Peter Pomerantsev är TV-producent och journalist. Under tio år arbetade han åt ryska medier, vilket gav inblick i hur Kremls PR-maskineri fungerar. I boken Ingenting är sant. Allting är möjligt – det nya Rysslands surrealistiska själ berättar han om sina upplevelser. Pomerantsev föddes i Ryssland, växte upp i Storbritannien, men flyttade tillbaka under 1990-talet och började arbeta för TNT - ett produktionsbolag som ägs av det statliga gasföretaget Gazprom.
Proteströrelsen vintern 2011-2012 skakade Putins regim. Foto: Bogomolov/Wikipedia
I boken, som är någon form av blandning av självbiografi och reportage, skildrar han sitt arbete med olika dokumentärer. Det handlar om gangsters, oligarker och sekter. Och bilden av det nya Ryssland som framträder, med all sin korruption och dekadens, är becksvart.
Från produktionsbolaget kommer hela tiden krav på att underhålla och välja bort negativa historier. Pomerantsev ser detta som en medveten strategi. För Rysslands nya maktelit är smartare än sina kommunistiska föregångare. Istället för att söva undersåtarna med tråkiga program om planekonomins landvinningar sövs de nu istället med billig underhållning.
Om Pomerantsev skildrar systemet inifrån, skildrar journalisten Per Leander oppositionen mot systemet. I Kampen mot Putin. Den ryska proteströrelsens uppgång och fall berättar han om hur motståndet mot Putins regim växte i slutet av 2011. Människor intog gator och torg i protest mot fusket i presidentvalet. Demonstrationerna breddades och växte i styrka när vänster, liberaler och nationalister gick samman. Men det spirande motståndet slogs brutalt ner på Bolotnaja-torget i maj 2012.
Kampen mot Putin av Per Leander. Foto: Verbal förlag
Flera av ledarna inom oppositionen greps och dömdes till långa fängelsestraff. Leander skildrar ingående oppositionens olika organisationer och på så vis fyller boken ett viktigt tomrum. För den ryska oppositionen mot Putin – bortom Pussy Riot – har knappast fått någon större uppmärksamhet i svenska medier.
”Ingenting är sant” och ”Kampen mot Putin” är dyster läsning om utvecklingen i Ryssland. Tillsammans utgör böckerna två viktiga pusselbitar för att förstå Putins regim. Och behovet av att förstå denna regim är, som bekant, mycket stort.
Christoffer Dahlin
böcker | 2016-09-26 Av: Christoffer Dahlin Även publicerad i AmnestyPress #2/2016 |