Colombia: Miljöaktivister mördade

Fatta Pennan | 2018-11-21
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018

OBS! Om du tänker skriva direkt till fångar ( Amnesty Press nr 4/2018, sidan 66), läs detta först om Thich Quang Do i Vietnam. /red

===

Den 22 september mördades två personer i Antioquia i nordvästra Colombia. De hade släktanknytning till MRVA, Rios Vivos-rörelsen, som sedan år 2008 har motsatt sig byggandet av Hidrohituango-dammen i floden Cauca på grund av dess miljöpåverkan i området.

I maj mördades fyra personer med anknytning till MRVA efter en demonstration mot bygget. Enligt MRVA har hittills över 500 familjer tvingats lämna sina hem på grund av dammbygget.

Skriv till
Nestor Humberto Martinez
Fiscal General de Colombia
Diagonal 22B No. 52-01
Bogotá, D.C.
Colombia
E-post: [email protected]

Señor Fiscal General:

Durante el curso de este año varias defensoras de los derechos medioambientales han sido asesinados en el departamento de Antioquía. Todas han pertenecido al mismo movimiento, Movimiento Rios Vivos, y afectadas por el impacto medioambiental que tiene la construcción de la represa Hidrohituango. Insto a las autoridades que lleven a cabo una investigación inmediata, exhaustiva e imparcial sobre los homicidios, y a llevar a todos los responsables ante la justicia.

Además, en forma inmediata e integral, las autoridades deben implementar el Plan de Prevención y Protección colectiva de los miembros del MRVA, y tomar medidas para solucionar las causas estructurales que subyacen bajo las amenazas, los homicidios y los ataques sufridos en el contexto del proyecto hidroeléctrico de Hidroituango.

Atentamente,

Sammanfattning av brevet på svenska

Under årets lopp har flera försvarare av miljörättigheter dödats i departementet Antioquia. Alla har hört till samma rörelse, Movimiento Rios Vivos, och är berörda av den miljöpåverkan byggandet av Hidrohituango-dammen har.

Jag uppmanar myndigheterna att genomföra en omedelbar, grundlig och opartisk utredning av morden och att ställa alla ansvariga till rätta.

Dessutom måste myndigheterna omedelbart och fullständigt genomföra planen för förebyggande och kollektivt skydd av MRVA:s medlemmar.

Högaktningsfullt

En något kortare version publiceras i nummer 4/2018

UA 88/18

Fatta Pennan | 2018-11-21
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018