Egypten: OBS ! Egyptiska journalister benådade – skriv inte i detta fall

Fatta Pennan | 2015-10-02
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015

OBS ! Egyptiska journalister benådade – skriv inte i detta fall

Den 23 september, efter pressläggningen av Amnesty Press, frigavs Mohamed Fahmy och Baher Mohamed, sedan presidenten beslutat att benåda dem. Mohamed Fahmy tackade Amnesty för dess ”gränslösa stöd” och även Baher Mohamed uttryckte tacksamhet till Amnesty. Peter Greste, som dömdes till tre års fängelse i sin frånvaro, benådades inte. Han är australisk medborgare. Alla tre har arbetat som journalister för al-Jazira.

Läs mer här

NEDANSTÅENDE ÄR FÖR INFORMATION - SKRIV INTE I DETTA FALL

Journalister från 
al-Jazira dömda

Den 29 augusti dömdes tre journalister från tv-kanalen al-Jazira till fängelse av en domstol i Egyptens huvudstad Kairo. Mohamed Fahmy och Baher Mohamed dömdes till tre, respektive tre och ett halvt års fängelse. Peter Greste dömdes till tre års fängelse 
i sin frånvaro. Domstolen ansåg att de tre inte kan betraktas som journalister och de ansågs ha spritt ”lögner” om Egypten i al-Jazira. De hade tidigare dömts till tio års fängelse men fick en ny rättegång. Den nya domen kan överklagas.

Skriv till:
President
Abdel Fattah al-Sisi
Office of the President
Al Ittihadia Palace
Cairo, Egypten
Fax: +202 2 391 1441

Your Excellency,

I am concerned to learn that journalists Mohamed Fahmy and Baher Mohamed were jailed by a Cairo court on 29 August on charges of “broadcasting false news” and operating without authorization. The court sentenced journalist Peter Greste to prison in his absence. I call on Your Excellency to release Mohamed Fahmy and Baher Mohamed immediately and unconditionally and to ensure that the convictions of all three men are quashed as they are based on charges relating solely to the peaceful exercise of their right to freedom of expression.

Respectfully yours,

Fatta Pennan | 2015-10-02
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015