Slovakien: 23 års fängelse för mord på journalist

Den före detta soldaten Miroslav Marcek dömdes den 6 april till 23 års fängelse för mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova. Frågan är nu vilket straff som väntar den affärsman som uppges ha beställt morden som skakat Slovakien.

reportage | 2020-04-14
Av: Ed Holt
En demonstrant i Slovakiens huvudstad Bratislava håller upp en bild på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova, som båda mördades i februari 2018. Nu har en tidigare soldat dömts till 23 års fängelse.

En demonstrant i Slovakiens huvudstad Bratislava håller upp en bild på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova, som båda mördades i februari 2018. Nu har en tidigare soldat dömts till 23 års fängelse. Foto: Ed Holt/IPS

Redan i januari i år erkände 37-årige Miroslav Marcek sig skyldig till morden i februari 2018 vid Jan Kuciaks hem i Velka Maca.

Tre ytterligare personer – Tomas Szabo, Alena Zsuszova och Marian Kocner – står också åtalade för morden och grupper som den slovakiska antikorruptionsrörelsen Za slusne Slovensk (För ett anständigt Slovakien) som bildades som en reaktion på morden, säger att det är viktigt att alla ställs inför rätta.

”Det är extremt viktigt att mellanhänder och de som beställt mordet på Jan Kuciak ställs inför rätta och straffas… vi väntar på ytterligare domar,” skrev nätverket på Facebook efter att Miroslav Marcek dömts för morden.

Morden på Jan Kuciak och Martina Kusnirova, båda 27 år, chockade nationen och ledde till de största demonstrationerna i landet sedan kommunismens fall. Den dåvarande premiärministern Robert Fico och inrikesministern Robert Kalinak tvingades avgå, samt chefen för polismyndigheten.

Polisen uppger att morden var kopplade till Jan Kuciaks arbete som undersökande journalist. Den sista artikeln han skrev avslöjade kopplingar mellan den italienska maffian och Robert Ficos socialdemokratiska parti. Den efterföljande utredningen avslöjade kopplingar mellan politiker, åklagare, domare och poliser och de personer som uppges ha varit inblandade i morden.

En central roll uppges den mäktiga affärsmannen Marian Kocner ha haft, vars verksamhet och påstådda kopplingar till organiserad brottslighet granskats av journalisten Jan Kuciak.

Marian Kocner uppges ha beställt mordet på Jan Kuciak och för många har han blivit huvudpersonen i rättegången och en symbol för djupt rotad korruption på högsta nivå.

Efter domen mot Miroslav Marcek ställs frågan vad Marian Kocner kommer att få för straff om han befinns skyldig.

Vissa, däribland släktingarna till det mördade paret, menar att Miroslav Marcek borde ha fått ett ännu hårdare straff, andra menar att det är viktigt att Marian Kocner får ett ännu strängare straff.

– Jag vill inte ge någon kommentar till om Miroslav Marceks straff är tillräckligt hårt. Det som är viktigt är att Marian Kocner får ett avskräckande straff om han befinns skyldig – ett livstidsstraff. Miroslav Marcek anlitades för att genomföra mordet. Om Marian Kocner, som uppges vara hjärnan bakom, inte hade beställt mordet, så hade inte Jan Kuciak och Martina Kusnirova mördats, säger Pavol Szalai, chef för avdelningen för EU och Balkan vid pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.

Hundratusentals personer tog del i de protester runt om i Slovakien som mordet den 21 februari 2018 på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova utlöste. Det tvingade premiärministern och inrikesministern att avgå.

Hundratusentals personer tog del i de protester runt om i Slovakien som mordet den 21 februari 2018 på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova utlöste. Det tvingade premiärministern och inrikesministern att avgå. Foto: Ed Holt/IPS

Dag Danis, som arbetar för nyhetssajten Akutality.se, där Jan Kuciak arbetade, instämmer:

– Domstolen borde reservera det hårdaste straffet till Marian Kocner, som enligt åklagare krävde att Jan Kuciak skulle ”försvinna” i den naiva tron att det skulle tysta andra journalister.

Marian Kocner har nekat till anklagelserna som riktas mot honom, det har även Alena Zsuszova som också står anklagad för att ha planerat morden och Tomas Szabo, som ska ha hjälpt Miroslav Marcek utföra dem.

Domstolsutfrågningarna har just inletts och de som följer dem är osäkra på vad som kommer att bli resultatet.

I en ledare i dagstidningen Sme drogs slutsatsen innan rättegången att Marian Kocner inte skulle befinnas skyldig. Men några journalister som IPS talat med säger att de under de senaste dagarna börjat tro att han kan komma att dömas.

Oavsett vad som händer uppger lokala journalister att resultatet av rättegången kommer att utgöra ett avgörande ögonblick i Slovakiens historia.

– Straffrihet är normen vid mord på journalister. Vanligtvis är det mindre än tio procent av fallen som utreds och i många fall kommer man inte åt personen som ligger bakom. Hittills ser dock det här fallet ut som ett undantag, säger Drew Sullivan, redaktör för projektet Organised Crime and Corruption.

Flera påpekar att domen mot Miroslav Marcek inte räcker.

– Domen mot Miroslav Marcek är ett viktigt steg i riktning mot rättvisa. Vi hoppas på full rättvisa genom en rättvis rättegång och utdömda straff för alla involverade i mordet, även de som ska ha beställt mordet, säger Gulnoza Sais, pressfrihetsorganisationen CPJ:s programkoordinator för Europa och Centralasien.

Ed Holt
IPS/Bratislava

Läs också

Calls for Slovakia's new president to respect press freedom (Committee to Protect Journalists 2 april 2020)

Läs mer från Amnesty Press

Rättegången för mord på journalist följs noga i Slovakien (26 januari 2020)

Mord, fängslanden och attentat: Journalister i Östeuropa varnar för utvecklingen (25 januari 2019)

BOKMÄSSAN2018: Hoten mot det fria ordet i Europa (29 september 2018)

Pressfrihetens dag: Oron sprider sig bland slovakiska journalister (3 maj 2018)

reportage | 2020-04-14
Av: Ed Holt