Hbtq-personer i Malawi om regeringens motstridiga besked : ”Vi förstår inte vad som händer”
Situationen för Malawis hbtq-personer är osäker. Nu i december ska en nationell strategi för mänskliga rättigheter 2016-2020 antas och där väntas hbtq-personer finnas med. Samtidigt har regeringen infört en lag mot samkönade äktenskap och justitieminister Samuel Tembenu förklarar för Amnesty Press att någon folkomröstning om samkönade relationer just nu inte är aktuell. Och den gamla lagen från den brittiska tiden som kriminaliserar samkönat sex finns kvar.
reportage | 2015-12-01 Av: Emma Sundelin |
Emma Kalea utanför CEDEP. Foto: Emma Sundelin
Muren är grå och anonym och där finns inget som avslöjar att en människorättsorganisation håller till bakom den.
– Vi kan inte ha någon skylt för vi vet att det kan uppmuntra folk att attackera oss, förklarar Emma Kalea, jämställdhetsansvarig på Centre for the development of people, CEDEP.
Det finns en utbredd homofobi i Malawi. Samkönade relationer mellan män kan resultera i upp till 14 års fängelse och straffarbete och ”oanständigt beteende mellan kvinnor” kan ge fem år i fängelse. Emma Kalea berättar att homosexuella riskerar att gripas bara för sättet de klär sig på.
– Om jag hamnar i fängelse på grund av kärlek gör det inget. Jag har inte gjort något fel, säger 19-åriga CEDEP-volontären Eva, som inte vågar förekomma i en tidning med sitt efternamn.
En gång försökte Evas mamma förmå sin dotter att börja använda klänning genom att ta henne till polisen. I dag har hon accepterat Eva som hon är, under förevändning att dottern inte ”provocerar” andra. Men det är precis vad folk blir. Eva har misshandlats, mobbats och blivit avstängd efter att skolledningen fått kännedom om hennes sexuella läggning.
– Jag är under en process där jag kommer ut, men samtidigt är i garderoben. Jag kan inte gå nerför gatan och kyssa en tjej.
Eva kan heller inte gifta sig. I februari 2015 antog Malawi en ny lag rörande äktenskap, skilsmässor och andra familjerelationer. I den definieras giftermålet som en handling mellan en man och en kvinna och lagen slår fast att människors kön bestäms vid födseln.
Med ena foten i garderoben. Eva har förlorat många vänner sedan hon började komma ut som lesbisk för något år sedan men berättar att hon också fått nya genom bland annat CEDEP. Foto: Emma Sundelin
Enligt Emma Kalea nämndes inte detta i de tre tidigare lagarna som den nuvarande ersätter.
– Den här äktenskapslagen är värre, säger hon.
År 2009 greps Steven Monjeza och transsexuelle Tiwonge Chimbalanga, efter att ha genomfört en förlovningsceremoni. Fallet väckte stor internationell uppmärksamhet och det blev en internationell proteststorm när de bägge våren 2010 dömdes till 14 års fängelse och straffarbete.
När FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte Malawi i maj 2010 fördömde han domen och efter att FN-chefen haft ett möte med Malawis president benådades männen.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon anländer till Lilongwe i Malawi i maj 2010. Han kritiserade landets lagar som kriminaliserar samkönat sex och efter besöket benådades två män som hade dömts till 14 års fängelse för "grov oanständighet" och "onaturliga handlingar". Foto: UN Photo/Evan Schneider
Emma Kalea menar att den nya äktenskapslagen förstärker den lagstiftning som paret dömdes enligt.
För att uttrycka sin oro har CEDEP och 19 andra organisationer skickat ett brev till FN i Malawi.
– Vi blev verkligen chockerade, varför attackerar regeringen hbtq-personer i stället för att försöka skydda minoritetsgrupper? undrar Emma Kalea.
Eva håller med:
– Det ger mig huvudvärk, det handlar bara om att man älskar någon annan.
De beskriver situationen som förvirrande. Lagarna som kriminaliserar samkönade relationer finns kvar, trots att den tidigare presidenten Joyce Banda sade sig vilja avskaffa dem och den dåvarande justitieministern Ralph Kasambara pratade om att upphäva lagarna i väntan på ett definitivt avskaffande.
Samtidigt innefattas hbtq-personer numer i landets nationella plan mot hiv/aids och enligt Emma Kalea väntas gruppen inkluderas i den nationella strategin för mänskliga rättigheter 2016-2020, som ska antas i december i år.
– Hur ska det implementeras? Var är vi på väg? Vi går bara runt runt, säger hon.
När president Peter Mutharika, som tillträdde år 2014, nyligen diskuterade samkönade relationer i ett nationellt tv-program ledde det till rykten om en kommande folkomröstning i frågan.
– Sedan sade han att det inte var ett officiellt uttalande från regeringen utan en personlig åsikt. Vi förstår inte vad som händer, säger Emma Kalea.
Enligt justitie- och konstitutionsminister Samuel Tembenu menade presidenten att landet kan hålla en folkomröstning, om befolkningen begär det:
– Men det är inte brådskande, för vi har inget problem som gör att vi behöver ha en folkomröstning.
Ministern menar att det var ett ”väldigt enkelt beslut” att inte inkludera gruppen i den nya äktenskapslagen.
– Varje lag som vi tar fram måste reflektera folkets vilja och önskemål. Det finns ingen anledning för regeringen att göra något som folket inte vill.Det jag själv har gjort är att uppmuntra förespråkarna att prata med folket om att en del personer föddes så här.
Justitieminister Samuel Tembenu anser att både de som är för och emot landets antigaylagar måste få säga sitt. Foto: Emma Sundelin
Samuel Tembenu säger att han inte kan kommentera utkastet på den nationella strategin för mänskliga rättigheter, då den inte nått honom vid intervjutillfället. Att det skulle leda till att antihomolagarna försvinner avfärdar han däremot:
– Inte under den närmsta framtiden.
Samuel Tembenu tycker dock att det är viktigt att alla, oavsett ståndpunkt, får prata om ämnet:
– Jag är säker på att våra vänner som är homosexuella tillåter dem som inte är det att diskutera den här frågan på ett nyktert sätt. Om de försöker använda sig av mobbning för att skapa en acceptans, i stället för att föra en diskussion, kommer det att bli svårt för dem att övertyga någon.
Menar du att det är så?
– Det är ungefär den attityden jag märker av; att alla som inte håller med dem bryter mot de mänskliga rättigheterna.
Emma Kalea påpekar att det inte är personligt att CEDEP vill att regeringen ska leva upp till de mänskliga rättigheterna.
"Djävulens advokat". Emma Kalea berättar att CEDEP-medarbetarna ibland får det öknamnet. Många tar också för givet att hon är homosexuell eftersom hon jobbar där: – Om jag hade jobbat på Unicef, hade det inneburit att jag är ett barn? Foto: Emma Sundelin
Hon tror att det kan ta 20 år innan hbtq-personer accepteras av allmänheten i Malawi. Men Emma Kalea ser ändå glimtar av hopp: I en studie från år 2012 svarade 40 procent av de traditionella och religiösa ledarna att hbtq-personer har rätt att få sina rättigheter skyddade.
– En traditionell ledare sade: ”Vet du, en del menar att det här inte är del av vår kultur, men det händer. Jag minns att män förr i tiden brukade vara med andra män när de var ute och jagade”, påpekar Emma Kalea.
Text och bild: Emma Sundelin
[email protected]
Fakta
Paragraferna 153, 156 och 137A i Malawis brottsbalk kriminaliserar samkönade sexuella handlingar. Lagen antogs under det brittiska kolonialstyret men stycket gällande kvinnor lades till år 2011.
Amnesty International anser att lagarna går emot Malawis konstitution, som ska garantera skydd från diskriminering och att rätten till yttrandefrihet och ett privatliv respekteras.
Hbtq-personer i Malawi har ingen laglig rätt att ingå äktenskap eller partnerskap, adoptera eller inseminera. Transpersoner kan inte få sin könsidentitet erkänd av myndigheterna.
Fotnot: hbtq = Homo- och bisexuella, transpersoner och queera personer.
reportage | 2015-12-01 Av: Emma Sundelin |