Marocko: Två tonårsflickor greps efter kyss – friade av domstol

Den 27 oktober greps två flickor, 16 och 17 år, och hölls i häkte tills de frigavs mot borgen den 3 november. Flickorna misstänktes för brott mot Marockos lagar om ”sexuell avvikelse” och hotades av tre års fängelse. Marocko har en lagparagraf, 489, som kriminaliserar samkönat sex och det är vanligt att män grips för misstanke om olagliga sexuella handlingar men enligt Human Rights Watch är detta det första kända fallet där flickor är involverade.

Den 9 december förklarade en domare i staden Marrakech att åtalet mot de bägge flickorna hade ogillats och därmed var de friade, rapporterar The Guardian.

De bägge flickorna ska ha fotograferats när de kysstes och kramades på ett tak i Hay Mohammadi-distriktet i Marrakech. Bilden skickades till mamman till 16-åriga ”S”. Hon misstänkte dottern och 17-åriga ”H” för homosexuellt beteende och tog med sig flickorna till en polisstation. Där greps de, misstänkta för brott mot paragraf 489. ”H” anklagades också för lösdriveri.

Ett 20-tal marockanska människorättsorganisationer har kritiserat gripandet av flickorna och har pekat på att de utsattes för hot i häktet och en av försvarsadvokaterna, Moulay Elghourfi, förklarade för Human Rights Watch att de skriftliga bekännelserna från flickorna verkade ha tillkommit under påtryckningar.

”H” berättade för Aswat, en marockansk grupp för sexuella minoriteter, att hon skickades till ett häkte för vuxna fångar och där hotades av andra fångar.

– Vi hoppas att den friande domen ska vara ett slut på de prövningar som dessa två tonårsflickor har tvingats utstå, sade Sarah Leah Whitson, chef för Human Rights Watchs avdelning för Mellanöstern och Nordafrika, enligt Crimes76. Detta fall visar tydligt varför de marockanska myndigheterna borde avskaffa paragraf 489.

Ulf B Andersson
12 december 2016

Ulf B Andersson
Amnesty Press