USA lade ner FN-röst om handelsembargot mot Kuba

USA lade för första gången ner sin röst i samband med att FN:s generalförsamling den 26 oktober röstade om en resolution som kräver ett stopp för det amerikanska handelsembargot mot Kuba.

Efter att under 25 års tid ha röstat emot resolutionen avstod USA för första gången från att rösta. Hela 191 av FN:s medlemsländer ställde sig bakom resolutionen och Israel var det enda landet som liksom USA valde att lägga ner sin röst.

Frågan om USA:s handelsembargo mot Kuba, som infördes redan på 1960-talet, brukar årligen tas upp i generalförsamlingen.

– Efter att under över 50 års tid ha drivit en isoleringslinje så har vi valt att ta en väg mot engagemang, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Power och möttes av applåder.

Hon talade samtidigt om de stora framsteg som kubanska myndigheter uppnått när det gäller att minska barnadödligheten och barns möjligheter att få en utbildning, samt om Kubas insatser i samband med ebolautbrottet 2014. Kuba var då ett av de första länderna som agerade genom att skicka sjukvårdspersonal till de drabbade länderna i Västafrika.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla välkomnade det historiska beskedet. Men han påpekade samtidigt att handelsembargot fortfarande gäller, och att det är mycket skadligt för landets ekonomiska utveckling.

– Det går inte att beräkna de mänskliga skador embargot förorsakar, sade han inför generalförsamlingen.

Sedan USA och Kuba i slutet av 2014 började arbeta för att normalisera relationerna har USA lättat på sina rese- och handelsregler. Det ekonomiska embargot finns dock fortfarande kvar. Detta har bland annat lett till att Kuba har en fortsatt begränsad tillgång till vissa läkemedel och medicinsk utrustning.

– Att lyfta blockaden är avgörande för att kunna gå vidare i de normaliserade relationerna med USA, slog Bruno Rodriguez Parrilla.

Även Samantha Power gav uttryck för liknande åsikter och uppmanade de båda länderna att gå vidare i sina samtal, även om det fortfarande finns motsättningar.

– I dag tar vi ytterligare ett litet steg. Och vi hoppas att det blir många, många fler och att vi till sist kan avsluta USA:s handelsembargo för gott, sade den amerikanska FN-ambassadören.

Hon underströk samtidigt att den nedlagda rösten inte innebär att USA:s kritik mot den kubanska regeringen upphör.

– Vi är djupt bekymrade över de allvarliga människorättsbrott som den kubanska regeringen fortsätter att begå mot den egna befolkningen, sade Samantha Power.

Enligt människorättsorganisationen CCDHRN greps fler än 8 600 regimkritiker och aktivister under förra året på Kuba. Yttrandefriheten har även förblivit begränsad.

31 oktober 2016

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York