Arbetare stoppades av polis vid protestmarsch i Burma – åtal väntar

Omkring 100 arbetare och aktivister som deltog i en protestmarsch stoppades av polis när de försökte komma in i Burmas huvudstad Naypyidaw. På fredagen meddelade polisen att 51 av deltagarna ska åtalas enligt artikel 505(b) i landets brottsbalk och nu hotas av två års fängelse, rapporterar webbtidningen Irrawaddy.

Åtalet gäller bland annat störande av allmän ordning och olaga sammankomst.

Arbetarna, som kommer från en plywood-fabrik i Sagaing Industrial Zone, hade i tre veckor marscherat mot huvudstaden Naypyidaw, De hoppades att få träffa president Htin Kyaw för att få hjälp att lösa en konflikt med företagets ledning. Polis hade dock spärrat vägen och när de började gripa arbetare blev det handgemäng, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ko Ko Aung, chef för polisen i Naypyidaw, sade till AFP att arbetarna stoppades på grund av nationell säkerhet. Naypyidaw byggdes som huvudstad för cirka tio år sedan militärregimen beslutat att flytta huvudstaden från Rangoon.

Nu är Naypyidaw säte för Burmas första demokratiskt valda regering sedan 1962 och här finns också landets parlament. Den nya regeringen, som leds av Aung San Suu Kyis parti NLD, som vann en storseger i valet i november, har en rad ledamöter som själva suttit fängslade. En rad samvetsfångar har de senaste månaderna frigivits och åtal har lagts ned.

Nyhetsbyrån AFP pekar på att det är en känslig fråga att lagar som infördes av militärstyret fortfarande används för att bestraffa de som deltar i fredliga manifestationer. Lagen om fredliga sammankomster behandlas just nu i parlamentet.

20 maj 2016

Ulf B Andersson
Amnesty Press