Ytterligare tre journalister gripna i Turkiet – HDP-ledaren hotas av åtal

I sydöstra Turkiet fortsätter striderna mellan den turkiska staten och PKK, Kurdistans arbetarparti, att trappas upp. De turkiska myndigheterna fortsätter också att gripa journalister och Turkiet är det land i Europa och Centralasien som har flest fängslade journalister, rapporterar Committee to Project Journalists, CPJ.

Den 1 december greps Zeki Karakuş, ägare till den lokala nyhetssajten, Nusaybin Haber, och anklagas för att ha ”gjort propaganda för en terroristorganisation”. Den 15 december uppges Deniz Babir, en journalist som arbetar för den turkiska dagstidningen Azaduya Welat, ha gripits, anklagad för att ha tillhöra en förbjuden grupp. Den 16 december greps Beritan Canözer, en reporter på den kvinnliga nyhetsbyrån JİNHA, när hon bevakade en demonstration i staden Diyarbakır i sydöstra Turkiet. Hon anklagas för att ha stött en terroristorganisation.

Spänningen i sydöstra Turkiet, där många kurder bor, har ökat i och med det fortsatta inbördeskriget i Syrien, flyktingkrisen och de upptrappade striderna mellan kurder och säkerhetsstyrkor sedan vapenvilan mellan staten och PKK bröts i somras.

– Turkiska regeringen kommer inte att kunna åtgärda sina många komplexa utmaningar genom att kasta journalister i fängelse. Att strypa nyheter och åsikter kommer bara leda till ett farligt informationsvakuum, sade Nina Ognianova, samordnare för Europa- och Centralasienavdelningen på CPJ. Vi uppmanar myndigheterna att omedelbart frige Zeki Karakuş, Deniz Babir och Beritan Canözer och lägga ned åtalen mot dem.

Ytterligare fyra journalister Ferit Dere, Elifcan Alkan, Pınar Sağnaç Kalkan och Savaş Aslanwere greps samtidigt som Deniz Babir men frigavs senare. Journalisternas arbetsmaterial beslagtogs och har inte återlämnats.

Den 22 december uppgav Human Rights Watch, HRW, att många kurdiska civila, däribland kvinnor, barn och äldre invånare, har dödats i samband med sammanstötningarna i sydöstra Turkiet.

De senaste dagarna har militär skickats till området och i åtskilliga städer har utegångsförbud införts och i vissa bostadsområden förekommer sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och väpnade kurdiska grupper och antalet civila offer väntas därför stiga.

HRW har dokumenterat civila som har dödats under operationer från polisen och militären i september och november i år. Under perioder av utegångsförbud stängde myndigheterna av vatten- och elförsörjning till hela stadsdelar. Många uppges nu vara på flykt undan områden i sydöstra Turkiet.

Ögonvittnen berättade för HRW att säkerhetsstyrkor öppnade eld mot alla som befann sig på gatan eller lämnade sina hem utan att göra någon skillnad på om det var civila eller beväpnade personer.

Säkerhetsstyrkorna uppger enligt Reuters att 200 militanter har dödats de senaste två veckorna. Staden Cizre har varit under utegångsförbud i 13 dagar och bilder från staden visar hur stridsvagnar skjuter granater.

På måndagen uppgav den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency att en undersökning har inletts från åklagarämbetet om Selahattin Demirtas, en av partiledarna för det prokurdiska partiet HDP, ska åtalas för uppvigling och brott mot Turkiets konstitutionella ordning. Anledningen är ett möte som i helgen hölls i Diyarbakir, organiserat av den kurdiska paraplyorganisationen DTK, demokratiska folkkongressen.

Mötet uttalade sig för ”lokalt självstyre” och Selahattin Demirtas höll själv ett tal där han stödde idén.

Fackföreningar i Turkiet har utlyst en strejk den 29 december för att protestera mot den fortsatta militära offensiven i sydöstra Turkiet.

Ulf B Andersson
28 december 2015

Ulf B Andersson
Amnesty Press